Ziua Armatei Române sărbătorită la Timișoara

dsc_1057-large

De Ziua Armatei Române, marți, 25 octombrie, la Timişoara au fost organizate o serie de manifestări militare şi religioase, ce au cuprins depuneri de coroane la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Central și defilări ale Brigăzii 18 Infanterie „Banat” din Timișoara.

La evenimentele închinate Zilei Armatei Române au luat parte oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice din judeţ, precum şi reprezentanţi din partea Arhiepiscopiei Timişoarei. Totodată, au fost prezenţi timişoreni de toate vârstele, în special elevi de la Liceul „Carmen Sylva”, elevi de la clasele de teologie, Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu”, Liceul Alimentar, precum și mulți copii și elevi de la grădinițele și școlile din urbea de pe Bega.

ziua_armatei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană din Timişoara a oficiat o slujbă  de pomenire în amintirea eroilor căzuţi în luptă, pentru demnitatea, pacea şi apărarea ţării noastre. Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane, jerbe de flori şi defilarea gărzii de onoare în acordurile fanfarei Brigăzii 18 Infanterie „Banat” din Timișoara. La final fanfara militară a Garnizoanei a susținut un concert de imne și cântece militare.

Evenimentele dedicate Zilei Armatei Române au continuat seara, începând de la ora 19:00, cu ceremonia de retragere cu torțe a militarilor garnizoanei pe străzile orașului. Manifestarea a debutat, pe platoul din fața Catedralei, cu alocuțiunea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan: „Dragi militari, să purtați aceste făclii de lumină prin cetate, aducându-vă aminte că mulți dintre înaintașii noștri au murit pe front, fără nicio lumânare! Dumnezeu să-i odihnească cu drepții pe ostașii români care au căzut pentru eliberarea patriei noastre, România! Dumnezeu să vă ocrotească pe toți! Dumnezeu să binecuvinteze armata română!”

La această ceremonie deosebită au participat col. Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, clerici și un număr mare de timișoreni. Coloana militară a parcurs următorul traseu: Catedrala Mitropolitană – Primăria Timişoara – Mitropolia Banatului – Palatul Administrativ al Judeţului Timiş – Piaţa Libertăţii – Strada Alba Iulia – Piaţa Victoriei – Strada Mărăşeşti până la sediul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

***

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți aproximativ 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

dsc_1028-large dsc_1034-large


dsc_1037-large dsc_1039-large dsc_1040-large dsc_1045-large
dsc_1047-largedsc_1049-large
dsc_1051-large dsc_1054-large dsc_1056-large dsc_1058-large

dsc_9329-large

dsc_9331-large

dsc_9333-large

dsc_9334-large

dsc_9337-large

Comments are closed.