Ziua Armatei Române, sărbătorită la Timișoara și Lugoj

Ziua Armatei Române a fost marcată și la Timișoara, printr-o serie de manifestări militare şi religioase, în amintirea eroilor căzuţi în luptă, pentru demnitatea, pacea şi apărarea ţării noastre.

Evenimentele închinate Zilei Armatei Române au debutat Miercuri, 25 octombrie, în Piața Libertății din Timişoara, cu Slujba de pomenire pentru toți eroii români, oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți. După alocuțiuni, au fost depuse coroane și jerbe de flori, apoi a avut loc defilarea gărzii de onoare în acordurile fanfarei Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”  din Timișoara.

La aceste manifestări au luat parte oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice din judeţ. Totodată, au fost prezenţi timişoreni de toate vârstele, în special elevi de la Liceul „Carmen Sylva”, elevi de la clasele de teologie, Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu”, Liceul Alimentar, precum și mulți copii și elevi de la grădinițele și școlile din urbea de pe Bega.

Evenimentele dedicate Zilei Armatei Române au început sâmbătă, 21 octombrie, la Iulius Mall din  Timișoara, unde timișorenii au participat la concerte de fanfară și la o expoziție de echipamente de comunicații, folosite de Armata României de-a lungul timpului în teatrele de operațiuni. Tot acolo, au fost expuse piese de armament individual, aflate în dotarea Forțelor Armate Române. Totodată, timișorenii au avut posibilitatea să vadă un minipoligon pentru cercetarea tehnicilor de supraviețuire. De asemenea, în parcarea Iulius Mall, cei interesați au putut vedea un elicopter din dotarea forțelor armate, de tipul I.A.R. 330 Puma M, precum și trei transportoare blindate TAB. Tot aici, specialistii au prezentat tehnici de alpinism specifice, precum și coborârea in rapel.

 

Ziua Armatei Române, sărbătorită cu fast la Lugoj

Ziua Armatei a fost marcată în data de 25 octombrie și în orașul de pe malurile Timișului, unde sute de lugojeni, oficialităţi, şefi de instituţii şi militari au comemorat jertfa soldaţilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. Manifestarea a început la ora 10, primul moment al zilei fiind întâmpinarea oficialităţilor, printre care și atașatul cultural al Ambasadei Statelor Unite la București, dl. Scott A. Reese. A urmat intonarea Imnului de Stat al României şi oficierea slujbei religioase de către părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului și părintele Emanuel Gafiţa, preot militar al garnizoanei Lugoj. A urmat ceremonia de depunere de coroane de flori din partea Primăriei, Poliţiei, Pompierilor, Jandarmeriei, personalităţilor politice şi a altor persoane care au dorit să comemoreze astfel lupta eroică a soldaţilor români. A urmat un discurs al domnului Colonel Ion Teca, comandantul Batalionului 183 Artilerie Mixtă și al Garnizoanei Militare Lugoj, care a vorbit despre tradițiile Armatei Române și despre importanța alianței nord-atlantice, ce a adus un plus de securitate țării noastre. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militară, în aplauzele participanților.

***

Sărbătorirea Zilei Armatei în lume s-a instituit, în mod diferențiat, de la o țară la alta după Primul Război Mondial, cu scopul de a oferi societății civile posibilitatea evocării evenimentelor hotărâtoare din viata fiecărei oștiri. De regulă, aceste zile au fost stabilite în corelație cu momentele semnificative din istoria modernă și contemporană a fiecărei țări în parte. În general, armatele din Occident nu au stabilită o dată anume, ca sărbătoare a armatei. Excepție de la această regulă fac Franța, care își sărbătorește armata la 11 noiembrie (ziua armistițiului dintre Aliați și Germania – 11 noiembrie 1918), Italia, care are ca data consacrată ziua de 4 noiembrie (data semnării armistițiului de la Villa Giusti – 4 noiembrie 1918), și România, care își onorează armata la 25 octombrie.

Ziua Forțelor Armate Romane a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, s-a stabilit ca data de 25 octombrie să fie Ziua Armatei Române. Data 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului național de sub ocupația hortisto-fascistă, care s-a obținut în urma Bătăliei de la Carei, prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Devenită simbol al tuturor bătăliilor, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost în slujba ei.

Comments are closed.