Ziua Drapelului Național al României sărbătorită la Timișoara

Ziua Drapelului Național al României a fost cinstită anul printr-o serie de manifestări religioase, militare și culturale. Evenimentele au avut loc la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în fața sediului Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș.

Ceremonia militară și religioasă a debutat cu prezentarea onorului, salutarea drapelului și a detașamentului de onoare, apoi au fost rostite alocuțiuni de către Prefectul Județului, Președintele Consiliului Județean, Viceprimarul Municipiului și alte oficialități.

Slujba de binecuvântare a drapelului tricolor a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului în prezența oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare și a numeroșilor timișoreni. 

Apoi, în acordurile Imnului Național intonat de către muzica militară și de toți participanții a fost înălțat pe catarg Drapelul Național al României, de militarii Brigăzii 18 Infanterie Banat.

„Particip la acest eveniment cu multă emoție, pentru că am considerat întotdeauna că tricolorul este icoana României. De aceea, noi o sfințim prin harul lui Dumnezeu și nădăjduiesc, că această icoană, ce a fost înălțată pe catarg la Timișoara va aduce binecuvântare, pace și liniște în cetatea Timișoareiˮ, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Un moment deosebit al ceremoniei a fost și omagierea cetățenilor din județul Timiș, care
s-au născut în anul 1918, anul Marii Uniri, în cadrul campaniei Ministerului Afacerilor Interne „O viață cât un centenar”. S-au acordat diplome de cinstire acelor persoane care
s-au născut odată cu România și avut privilegiul de a trăi 100 de ani cu demnitate alături de România. Evenimentul s-a încheiat prin defilarea Detașamentului de Onoare.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Istoria Tricolorului începe în 1848, în timpul Revolutiei de la 1848, când Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848-1849) din 14/26 iunie. 

În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară. Însă, primele informații istoriografice despre tricolor, apar încă din perioada domnitorului Mihai Viteazul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.