Ziua Drapelului sărbătorită la Timișoara

Astăzi, 26 iunie la Timișoara a fost sărbătorită Ziua Drapelului Național al României, moment marcat prin desfășurarea mai multor evenimente religioase, militare și culturale.

Cinstirea Drapelului a debutat ieri, 25 iunie, la catedrala mitropolitană din Timișoara, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a sfințit Drapelul Național în cadrul Sfintei Liturghii și în prezența oficialităților locale și județene, cadrelor militare și a miilor de credincioși prezenți la slujbă. Chiriarhul a subliniat faptul că, prin culorile sale, Drapelul Național este o întruchipare a celor trei Principate Române: Moldova, Țara Românească și Transilvania.

După sfințirea Drapelului, aceasta a fost depus în altarul catedralei mitropolitane, până în această dimineață, când a fost organizată o procesiune pe traseul Catedrala Mitropolitană – Palatul Administrativ din Timișoara. Procesiunea a poposit un moment în fața Centrului eparhial din Timișoara, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, alături de părinții consilieri a salutat Drapelul Național. În fața Palatului Administrativ din Timișoara s-a desfășurat ceremonialul religios oficiat de preotul militar Radu Bogdan, alături de un sobor de preoți și diaconi. Apoi, a avut loc arborarea Drapelului Național, în acordurile Imnului Național interpretat de toți participanții la eveniment. După alocuțiunile festive a urmat un moment muzical susținut de Ansamblul folcloric „Vatra Banatului”.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare constituit din militari aparţinând Brigăzii 18 Infanterie ,,Banat”, Grupării de Jandarmi Mobile ,,Glad Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Banat”, pe acordurile Muzicii militare a Brigăzii 18 Infanterie ,,Banat”.

Ziua Drapelului Naţional adoptată în anul 1998

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/ 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Conform legii, această zi este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei românilor, precum şi prin ceremonii militare şi religioase specifice. Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei Revoluţiei de la 1848. Atunci, Guvernul provizoriu de la Bucureşti a promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional. În urma acestui decret, s-a stabilit ca Tricolorul: roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Acesta poartă deviza „Dreptate şi frăţie” şi se mai numește „stindard al libertăţii”. Drapelul Naţional este şi simbolul sub care militarii români participă în prezent la misiunile din teatrele de operaţii.

 

 

 

Comments are closed.