Ziua mondială a pacienților cu Scleroză multiplă marcată la Timișoara

Luni, 27 mai, în sala de festivități a Parohiei Timișoara – Iosefin a avut loc întâlnirea membrilor Asociației de Scleroză Multiplă din România, în cadrul campaniei Ștafeta ciclistă SM 2019 cu tema Partea nevăzută a SM. Mesajul organizatorilor a fost solidarizarea și încurajarea pacienților afectați de scleroza multiplă în conviețuirea lor cu această maladie.  

Din partea Fundației Filantropia – Timișoara a participat pr. Cristian Pavel, președintele fundației, care a transmis mesajul de solidaritate a Chiriarhului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan pentru persoanele afectate de această suferință.

Obiectivul întâlnirii a fost realizarea unei serii de evenimente recreativ itinerante, de tip ștafetă ciclistă, organizat în 7 localități din România, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de SM și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 30 mai, într-un demers comunitar de încurajare a persoanelor afectate de această maladie.

Această ștafetă a pornit de la Iași în data de 21 mai 2019, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, ștafeta mesajelor de încurajare a poposit la Piatra Neamț, Bistriț și Oradea, iar pe 27 mai ștafeta ciclistă a ajuns la Timișoara, orașul de pe Bega. Aici, după realizarea conferinței de presă, cei doi voluntari ai ștafetei, au oferit la fiecare oprire mici seminarii de kinetoterapie și informare socială, alături de specialiști din localitate, iar apoi, copii, tineri și membrii ai familiei, utilizând propriile biciclete, s-au alăturat, ca suporteri bicicliști, într-un tur ciclist simbolic și recreative.

De la Timișoara ștafeta ciclistă se va îndrepta spre Craiova, iar pe 30 mai va ajunge la Alba-Iulia, unde toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas,  vor fi expuse în cadrul unui eveniment realizat în Cetatea Marii Uniri.

….

Scleroza multiplă este o boală neurologică autoimună, incurabilă în prezent, care afectează cca.10000 de români. Maladia, supranumită și boala cu o mie de fețe, se manifestă prin simptome ca spasticitate musculară, vedere dublă sau încețoșată, arsuri sau/și înțepături la nivelul palmelor și a tălpilor, oboseală accentuată, tulburări de echilibru, vertij, tulburări cognitive, stări pseudo-gripale, toate cu un caracter variat și schimbător de la un pacient la altul.

Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizatorul acestei campanii, oferă informare timpurie, consiliere și sprijin pentru toți pacienții afectați din România, prin intermediul grupurilor locale dezvoltate de organizație în 20 de județe ale țării.

 În plus, la Oradea, Alba-Iulia si Bistrița sunt oferite servicii de recuperare de lungă durată în cadrul centrului de zi și a centrului de servicii comunitare dezvoltate de mișcarea națională a pacienților.

Pentru tratament sunt disponibile în prezent 13 centre medicale specializate, între care, începând cu anul acesta a fost adăugat și Craiova.

Comments are closed.