Ceremonie religios-militară cu prilejul Zilei Pompierilor, la Lugoj

Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Lugoj au sărbătorit vineri, 14 septembrie, alături de invitaţi şi oficialităţi locale ,,Ziua Pompierilor Români”.

Acțiunea a avut loc în Parcul ,,George Enescu” și a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României. A urmat oficierea serviciului religios de către P.C. Emanuel Gafița, preot militar al Garnizoanei Lugoj și câteva alocuțiuni susținute de către domnul căpitan Silviu Picu, comandantul Detașamentului de Pompieri din urbea lugojană și invitații prezenți.

La manifestare au luat parte locotenent colonel Lucian Vasile Mioc, comandant al ISU Banat, primarul Francisc Boldea,  viceprimarul Cristian Galescu, comandantul Garnizoanei Lugoj, Col. Ion Teca, reprezentanți ai Poliției Locale Lugoj precum și numeroși cetățeni dornici a vedea tehnica expusă. Cei mai fericiți participanți au fost de această dată copiii care însoțiți de părinți ori de dascăli au avut posibilitatea în a lua contact cu ceea ce înseamnă această demnă misiune de salvator și a se familiariza cu echipamentele expuse spre bucuria publicului.

Ziua Pompierilor din România, moment cu o semnificație deosebită în conştiinţa salvatorilor de profesie, care, acum 170 de ani, în Dealul Spirii, Compania de Pompieri București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu preţul vieţii trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, venite să înăbușe idealurile Revoluţiei Pașoptiste.

Pentru a celebra această zi, care stă la baza identităţii instituţionale, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din țară au organizat o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel au avut loc, la nivel naţional, ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, competiţii sportive, expoziţii, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost numit ocrotitor spiritual al pompierilor prin decizia sinodală din 13-14 februarie 1997. Tot Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la solicitarea Asociației Coșarilor din România, devine, prin decizia Sfântului Sinod luată în sesiunea din 28-29 octombrie 2014, și ocrotitorul și protectorul coșarilor (hornarilor) din România.

 

Comments are closed.