Ziua României, sărbătorită la Lugoj

Primăria Municipiului Lugoj, reprezentată de către Prof. Ing. Francisc Boldea şi Batalionul 183 Artilerie Mixtă ,,General Ion Dragalina”, reprezentată de către Col. Ion Teca au organizat vineri, 1 decembrie 2017, de la ora 10, la Monumentul  Unirii din centrul oraşului, o serie de manifestări pentru a marca Ziua Naţională a României. La festivitate au simțit românește reprezentanți ai instituțiilor locale, împreună cu câteva sute de lugojeni de toate vârstele, părinți cu copii, cu stegulețe tricolore, elevi, cu toții asistând cu bucurie la eveniment.

Ceremonialul a debutat cu acordarea onorului militar de către garda de onoare, după care fanfara a intonat Imnul de Stat al României. Serviciul religios a fost oficiat de către părintele Ioan Cerbu, protopopul  Lugojului, împreună cu părintele Emanuel Gafița, preot militar al Garnizoanei Lugoj. După aceasta, a luat cuvântul Daciana Vuia, directoarea Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă, care, făcând referire la sacrificiile înaintașilor noștri, a subliniat însemnătatea sărbătoririi Zilei Naționale a României.

A urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul Soldatului cu Pușcă, creația sculptorului Radu Moga, dezvelită în data de 9 iunie 1935. Statuia de bronz întruchipează un ostaş pregătit de luptă. Pe soclul de granit al statuii este aplicat un basorelief cu „Lupa Capitolina”, simbolul latinităţii poporului român. Flacăra de granit simbolizează lupta pentru libertate şi o viaţă mai bună. De asemenea pe frontispiciu stă scris Români toți într-o țară sau toți într-un mormânt” – Gheorghe Tătărescu.

La acest monument s-au depus coroane de flori din partea administrației locale, Poliției municipale, Poliției locale, Jandarmeriei, Pompierilor, reprezentanţilor armatei, veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă și retragere, partidelor politice, asociațiilor de revoluționari și a altor asociații și organizații nonguvernamentale. La final, în acordurile fanfarei, a urmat defilarea militară.

Foto: Cristian Ghinea

Comments are closed.