Sfințirea Paraclisului de vară la Otlaca Pustă

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în duminica a VI-a după Paşti, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei au fost prezenţi în parohia Otlaca Pustă din Ungaria.

La invitaţia Preasfinţitului Siluan, cei doi ierarhi au fost prezenţi duminică, 9 iunie, în mijlocul comunităţii ortodoxe române din Otlaca Pustă. Aici a fost săvârşită slujba de sfinţire a Paraclisului cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoţi şi diaconi de la mai multe parohii româneşti, atât din ţară, cât şi din Ungaria, precum şi clerici din cele patru jurisdicţii ortodoxe locale, sârbă, grecă, rusească şi maghiară. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Timotei, care a tâlcuit Evanghelia de la Ioan 9, 1-38, în care este relatată vindecarea orbului din naştere.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel la eveniment a fost pr. Ioan Armaşi, secretarul sectorului de relaţii externe a Patriarhiei Române.

La acest eveniment istoric din viaţa parohiei, dar şi a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au participat numeroase oficialități, printre care s-a numărat și Alexandru Victor Micula, ambasadorul României de la Budapesta, precum și sute de credincioși din Ungaria și România.  Un sprijin deosebit de important în realizarea paraclisului de lemn, construit cu fonduri europene a fost dat de Gheorghe Şimonca, primarul localităţii şi deputat în Parlamentul de la Budapesta. La finalul slujbei, Preasfințitul Siluan a adresat cuvinte de mulțumire organizatorilor și celor care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș și au fost înmânate plachete inscripționate cu noul paraclis, în amintirea evenimentului istoric desfășurat în localitate.

De asemenea, a fost aniversată şi împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe din localitate, precum şi un secol de la construirea bisericii de zid de la Otlaca Pustă cu hramul „Înălţarea Domnului”, efectuată între anii 1912-1913.

Ctitorul vechii biserici de zid a fost Ştefan Rus, cel care prin jertfa fără de margini adusă din dragoste faţă de lege şi neam a adus un prinos de cinstire lui Dumnezeu dar şi un ajutor credincioşilor de aici.

Paraclisul de vară a  fost construit în Maramureș de către arhitectul  Dorel Cordoș, vestitul autor al Bârsanei și Săpânța Peri, realizând o punte între cer și pământ, în credința noastră ortodoxă.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul masteranzilor Facultăţii de Teologie din Arad, condus de prof. Mircea Buta.

Paraclisul de lemn de la Otlaca Pustă a fost ridicat cu sprijinul Uniunii Europene, al Fondului European de Dezvoltare Regională şi Cofinanţare a Republicii Ungaria şi România, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România, 2007-2013. Programul va mai cuprinde şi alte obiective pe componenta turismului religios în zonă, respectiv în Gyula, Arad şi Otlaca Pustă.

 

 

Comments are closed.