150 de ani de existenţă a Poliţiei de Frontieră Române

 _DSC0755

Joi, 24 iulie, s-au împlinit 150 de ani de existenţă a Poliţiei de Frontieră Române. Cu acest prilej, în oraşul de pe Bega au avut loc mai multe manifestări organizate de reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Timişoara, la care au participat delegaţii din partea Ungariei şi Serbiei, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, dar şi numeroşi timişoreni.

Programul a debutat cu întâmpinarea oaspeţilor pe platoul din faţa Operei Române, în acordurile fanfarei Brigăzii 18 Infanterie „Banat” şi cu intonarea imnului de stat. Au urmat alocţiuni din partea oficialităţilor prezente şi a reprezentanţilor ITPF Timişoara. Prezent la eveniment, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a transmis felicitările şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de rodnică activitate desfăşurată cu devotament şi curaj de instituţia Poliţiei de Frontieră. În continuare, au avut loc prezentări ale tehnicii din dotarea poliţiştilor de frontieră din Timişoara, precum şi a unor exerciţii demonstrative ale lucrătorilor din cadrul Detaşamantului de Sprijin Operativ şi ale câinilor poliţişti, acţiuni apreciate cu ropote de aplauze din partea spectatorilor.

Recunoaştere pentru poliţiştii merituoşi

Tot cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră Române, la nivelul ITPF Timişoara au fost avansaţi la termen  în gradul profesional următor, peste 360 poliţişti de frontieră din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi. Totodată, vor fi avansați înainte de termen pentru merite deosebite în activitatea profesională, 78 de poliţişti de frontieră din cadrul ITPF Timişoara, care au participat, printre altele, la destructurarea unor reţele de crimă organizată specializate în contrabandă cu produse accizabile, fraudă şi evaziune fiscală.

24 iulie, ziua Poliţiei de Frontieră Române

Practic, „ziua de naştere” a instituţiei este 24 iulie, dată la care domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care cele două corpuri grănicereşti, „de dincoace şi dincolo de Milcov”, s-au unificat într-o structură specializată în păzirea frontierelor. Prin Înaltul Decret Domnesc, numărul 893, din 24 iulie 1864, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se prevedea organizarea grănicerilor din Moldova, după modelul celor din Ţara Românească, şi unirea celor două corpuri grănicerești.

Poliţia de Frontieră Română face parte din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi este instituţia specializată care exercită atribuţiile ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, al paşapoartelor şi al străinilor. Organism relativ tânăr, dar cu vechi tradiţii de-a lungul veacurilor în asigurarea ordinii la granițele României, Poliţia de Frontieră se afirmă ca o instituţie cu personalitate proprie şi individualitate în executarea misiunilor, fiind în măsură să scoată în evidenţă, încă de la frontieră, adevărata imagine a statului şi a civilizaţiei poporului român.

 _DSC0763 _DSC0768 _DSC0773 ziua politiei de frontiera tm - d mare (1)

Comments are closed.