155 de ani de la Unirea Principatelor Române

Vineri, 24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Timişoara au fost organizate manifestări culturale, militare şi religioase. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, la aceste evenimente a participat Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, reprezentanţi ai armatei, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi organizaţii politice şi apolitice.

Ceremonia s-a desfăşurat în faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi a debutat cu intonarea imnului de stat de către fanfara Garnizoanei Timişoara. A urmat un scurt moment în care s-a evocat evenimentul Unirii din 24 ianuarie 1859, când Moldova şi Ţara Românească, prin dorinţa stăruitoare a românilor din cele două principate, s-au unificat sub conducerea unui singur domnitor, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza.

După oficierea slujbei de Te Deum, de către un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană, împreună cu preotul militar Radu Bogdan, au avut loc depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie, de către oficialităţile judeţene şi locale, precum şi de reprezentanţi ai mai multor instituţii timişene. Ceremonia dedicată acestei zile s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, iar în acordurile fanfarei Garnizoanei Timişoara, autorităţile locale împreună cu cei prezenţi s-au prins într-o horă simbolică a unirii.

Comments are closed.