Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în perioada 18- 20 octombrie a.c. are loc în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara, cea de a II- a Conferinţă preoţească din anul acesta, ce are ca temă : „2010 – Anul omagial al Autocefaliei româneşti” şi întruneşte preoţi din toate cele 6 protopopiate ale eparhiei.
În data de 18 octombrie a.c. a avut lut prima întâlnire din cadrul acestei conferinţe participând preoţii protopopiatelor Timişoara I şi II, urmând în 19 octombrie protopopiatele Lugoj şi Făget, iar în 20 octombrie Deta şi Sânnicolau Mare.
Deschiderea conferinţei a fost precedată de Slujba de Te Deum săvârşită la ora 9.30 în Biserica cu hramul “ Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din incinta Centrului Eparhial,de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Această întâlnire a fost structurată în trei părţi.
În prima parte Pr. Ion Ache Novac, de la parohia Ortodoxă Română Timişoara, Zona Steaua, a prezentat referatul privind Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, urmând apoi un dialog pe marginea materialului susţinut.
Astfel, a luat cuvântul preotul Vasile Itineanţu, paroh al bisericii cu hramul “Sântul Ştefan” din Timişoara, Calea Martirilor, care a făcut o scurtă prezentare a momentului proclamării autocefaliei româneşti şi raporturile Bisericii Ortodoxe Române cu Patriarhia Ecumenică.
Deasemenea a arătat problemele cu care se confruntă anumite biserici din estul Europei cu proclamarea autocefaliei astăzi.
O altă intervenţie demnă de menţionat este cea a preotului Marius Ioana de la Biserica Studenţilor din Timişoara, care s-a referit la un moment important din viaţa Bisericii Ortoddoxe Române, sfinţirea pentru prima dată a Sfântului şi Marelui Mir.
În partea a doua au fost făcute aprecieri asupra modului de slujire a Te Deum-ului de la începutul conferinţei şi predicii rostite de către pr. Florentin Jura de la Parohia Martirilor.
Ultima parte a acestei întâlniri a fost dedicată modului de administrare al parohiilor. Au fost sesizate câteva probleme administrative si de slujire la unele parohii propunându-se soluţii ce pot fi implementate în viitor. În acest sens amintim intervenţia părintelui Vicar administrativ Ionel Popescu, care a accentuat datoria pe care preotul trebuie să o aibă în administrarea bunurilor parohiale, a arhivei, registrelor şi a bibliotecii parohiale.
În finalul conferinţei P.S. Paisie accentuat responsabilitatea în slujirea pastorală de care trebuie sa dea dovadă fiecare preot în parohie care nu este doar administrator al bunurilor bisericeşti de care trebuie să se îngrijească în mod sigur, dar este administrator al Sfintelor Taine de care va răspunde în faţa lui Dumnezeu, atât în ceea ce îl priveşte, cât şi pentru credincioşii pe care îi are în păstorire.
Pe plan administrativ a specificat importanţa colaborării ce trebuie să existe între parohie, protopopiat şi Centrul eparhial privind restaurarea bisericilor, construirea de noi biserici cât şi pictarea lor, evidenţiind faptul că trebuie să se ţină seama de toate reglementările legale în vigoare, respectând întru totul Statutul Bisericii Ortodoxe Române.