A fost sfinţit Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat

DSC_2033

În vecinătatea Muzeului Satului din Timişoara, la Pădurea Verde, a avut loc sâmbătă ceremonia de inaugurare şi de sfinţire a Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din Banat, după finalizarea lucrărilor de reamenajare.

Evenimentul a întrunit mai multe oficialităţi locale, între care dl. Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş, dl. Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, dl. Nicolae Robu, primarul Timişoarei şi dl. Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al municipiului, în perioada căruia a fost înălţat monumentul.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în debutul ceremoniei de inaugurare, un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala Mitropolitană, condus de pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat slujba Parastasului pentru cei 32 de eroi ai luptei anticomuniste, ucişi în acest loc între anii 1949 şi 1952. La finalul slujbei, pr. Ionel Popescu a adresat tuturor celor prezenţi, din partea ierarhilor timişoreni, un cuvânt de apreciere şi de binecuvântare pentru gestul creştinesc de cinstire şi de evocare a memoriei celor care „au plătit cu viaţa lor libertatea noastră”.

Monumentul de la Pădurea Verde, ridicat pe o colină şi reprezentat de o cruce, a fost sfinţit în anul 2000 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae, în prezenţa domnului Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei la acea vreme, a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.) – filiala Timiş, precum şi a rudelor sau a apropiaţilor celor care au pierit în timpul prigoanei comuniste.

 DSC_2045 DSC_2034 DSC_2039 DSC_2042

Comments are closed.