În fiecare an ziua de 15 august, închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului”, este pentru credincioșii lugojeni un moment cu încărcătură duhovnicească aparte, întrucât este cea mai veche și reprezentativa biserica lugojeana – biserica cu doua turnuri, își serbează hramul.
Potrivit rânduielilor liturgice şi tipiconale, începând din ajunul sărbătorii, în sfântul lăcaş au fost oficiate de către preoţii slujitori slujbele speciale dedicate acestui praznic, Vecernia cu Litie şi Prohodul Maicii Domnului, urmate de înconjurarea bisericii cu sfântul Epitaf. A participat un număr impresionant de credincioşi care, prin prezenţa lor, şi-au arătat dragostea şi pioşenia faţă de Maica Domnului ocrotitoarea şi mijlocitoarea creştinilor.
Bucuria deplină a praznicului a fost încununată în dimineaţa zilei de 15 august, când în mijlocul preoţilor şi credincioşilor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. În dangătul şi armonia celor cinci clopote şi cu flori, chiriarhul Banatului a fost întâmpinat în faţa bisericii de către soborul de preoţi alcătuit din Preaonoratul Părinte Ionel Popescu – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preaonoratul Părinte Ionuţ Furdean – protopopul Lugojului, Preaonoratul Părinte Ioan Cerbu – parohul bisericii, Preacucernicul părinte Cristian Cerbu, Preacucernicul părinte Emanuel Gafiţa – preot militar şi Cucernicul diacon Silviu Iordache.
La sărbătoare au participat şi autorităţile locale reprezentate de domnul Claudiu Buciu – primarul Lugojului şi domnul Bogdan Blidariu – viceprimarul urbei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericesc „Ion Vidu”, dirijat de către prof. Alina Bogoevici.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a rostit un profund şi bogat cuvânt de învăţătură legat de Evanghelia duminicii a 8-a după Rusalii – Înmulţirea celor cinci pâini şi doi peşti, dar şi de praznicul închinat Maicii Domnului. Înaltpreasfinţia Sa a scos în evidenţă un amănunt important din minunea înmulţirii pâinii şi a peştilor, şi anume: „cele cinci pâini şi cei doi peşti au fost aduse de un copil. Un copil, care atunci când a plecat de acasă, mama sa i le-a pus în desagă. Aceste merinde au fost oferite Domnului Hristos, Care înmulţindu-le, a hrănit mulţimea prezentă acolo. Iubite mame, copiii pe care îi aveţi, sunt merinde pe care Dumnezeu doreşte să îi aduceţi în Casa Lui, aici în biserică pentru a-i sfinţi şi creşte alături de El. Nu-i lăsaţi să se piardă în lumea fără de Dumnezeu! (…).” De asemenea Înaltpreasfinţitul Părinte a vorbit şi despre frumuseţea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, „praznic de bucurie şi nu de întristare, întrucât Maica Domnului, maica noastră, a plecat să se întâlnească cu Fiul Său (…). Maica Domnului toată viaţa s-a pregătit pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Mai întâi s-a pregătit pentru a-L primi în pântece, prin post şi rugăciune; apoi, tot prin post şi rugăciune s-a pregătit pentru a-L aduce pe lume şi mai pe urmă, tot restul vieţii, s-a pregătit pentru a fi alături de El, în ceruri. Orice creştin care doreşte să se întâlnească cu Dumnezeu nu o poate face oricum, decât printr-o pregătire specială, aşa cum a făcut Maica noastră, prin post şi rugăciune (…)”
La rândul său, preaonoratul părinte Ioan Cerbu a adresat părintelui Mitropolit un cuvânt de aleasă mulţumire pentru binecuvântarea pe care întreaga biserică lugojeană a primit-o din partea Înaltpreasfinţiei Sale la acest praznic, oferindu-i din partea Consiliului şi Comitetului parohial un tablou pictat reprezentând biserica „cu două turnuri – Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, pentru permanentă aducere aminte de dragostea şi preţuirea pe care comunitatea parohială o are faţă de Înaltpreasfinţia Sa.
Ultimul moment al evenimentului l-a constituit înconjurarea bisericii, unde tradiţia lugojeană prevede ca la ocolire, alături de cruce, prapori şi icoana praznicului să fie şi „Steagul Breslelor lugojene”, purtat de un reprezentant al acestei asociaţii istorice.
preot Cristian Cerbu