Alaiul colindătorilor la Timişoara

Ca în fiecare an, Mitropolia Banatului, Consiliul judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă au organizat „Alaiul Colindătorilor”. Luni, 20 decembrie, aproximativ 500 de colindători îmbrăcaţi în costume şi straie tradiţionale au vestit „Naşterea Domnului” la Centrul Eparhial din Timişoara.

Colindătorii au plecat de la „Centrul de Cultură şi Artă” din Piaţa Libertăţii, din Timişoara, iar de acolo s-au deplasat la Prefectura Timiş şi Consiliul judeţean. Apoi, în frunte cu fanfara, au pornit spre sediul Mitropoliei Banatului, de pe str. C.D. Loga nr.5-7 din centrul oraşului. Aici au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei împreună cu preoţii şi colaboratorii de la Centrul Eparhial. În acest an „Alaiul Colindătorilor”, condus de dl. Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, a cuprins ansambluri folclorice, coruri parohiale şi numeroase grupuri de colindători din mai multe zone ale Banatului, dar şi două cete de colindători din Serbia şi Republica Moldova.

La final, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a împărţit colindătorilor cadouri, mulţumindu-le totodată pentru frumoasele colinde interpretate cu multă dăruire. Preasfinţia Sa, a transmis cetelor de colindători felicitările şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, urându-le totodată, sărbători fericite şi binecuvântate de Dumnezeu.
De la Centrul eparhial, colindătorii au pornit spre celelalte instituţii ale oraşului, vestind tuturor celor pe care îi întâlneau bucuria Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Această tradiţie a „Alaiului colindătorilor” o desfăşurăm de mai bine de douăzeci de ani şi reprezintă un obicei cu totul deosebit pentru noi toţi. La aceasta participă colindători din toate zonele Banatului, dar şi fraţi români din Serbia şi Moldova. Este un prilej de bucurie care aduce multă pace şi binecuvântare  în sufletele tuturor celor pe care îi colindăm. Astfel, prin intermediul colindelor, tradiţiilor şi obiceiurilor populare transmitem mai departe credinţa de veacuri a neamului nostru românesc”, a precizat Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş.

Comments are closed.