Cerc de pictură pe sticlă în Parohia Giarmata Vii

În Parohia Ortodoxă Giarmata Vii din cadrul Protopopiatului Timişoara II a fost organizată luni, 22 noiembrie, la şcoala din sat, întâlnirea copiilor de la şcoală şi grădiniţă în vederea constituirii cercului de pictură pe sticlă intitulat Icoana fereastră spre cer”


Parohia Ortodoxă Giarmata Vii, la iniţiativa părintelui paroh Vasile D. Suciu, în parteneriat cu grădiniţa din localitate, cu Şcoala clasele I-IV Giarmata VII şi Liceul de Arte Plastice din Timişoara au inţiat proiectul “Icoana fereastră spre cer”. Acest proiect constă în susţinerea săptămânală a unor cursuri gratuite pentru copii de pictură religioasă pe sticlă. Cursurile sunt susţinute voluntar de către două fiice ale satului, Veronica Adorian, profesor de pictură, şi Nicoleta Spătar, profesor de grafică la Liceul de Arte Plastice din Timişoara.

Alternativă cultural-religioasă la provocările contemporane

În deschiderea primului curs al cercului de pictură la care au participat 35 de copii din sat, părintele Vasile Suciu a rostit o rugăciune de binecuvântare a tuturor celor implicaţi în acest proiect, părinţi, copii şi profesori şi a rugat pe Bunul Dumnezeu ca “să îndrepteze sufletele, minţile şi inimile copiilor, ca să poată înfăţişa cum se cuvine chipurile cele sfinte, spre slava, bucuria şi înfrumuseţarea Sfintei Biserici”.

“Ceea ce m-a determinat să realizez împreună cu celelalte instituţii din sat, acest cerc de pictură pe sticlă, este faptul că generaţia tânără şi foarte tânără sunt într-o anumită criză de identitate. Ne-am gândit să le oferim o anumită perspectivă, de ce nu, una autentică, religioasă, care să-i apropie mai mult de Dumnezeu şi prin aceasta, de biserică, care să le schimbe puţin opţiunea în viaţa de zi cu zi. În momentul de faţă, opţiunea tinerilor este calculatorul, fotbalul, bicicleta. Celelalte preocupări mai mult sau mai puţin culturale, religioase sunt pe un plan secund sau poate chiar inexistente, şi atunci printr-o colaborare fericită a Bisericii, şcolii, grădiniţei şi Liceului de arte din Timişoara, prin doamnele profesoare care locuiesc aici în sat, ne-am gândit să le oferim copiilor această perspectivă”, ne-a declarat părintele paroh Vasile Suciu.

“Se ştie că încă din cele mai vechi timpuri şcoala a funcţionat alături de biserică. Biserica şi şcoala sunt pietre de temelie ale veşniciei româneşti care încearcă să dezvolte în sufletele celor care se nasc la Giarmata Vii multă lumină. Un alt obiectiv important al acestui parteneriat este atragerea unui număr cât mai mare de elevi la Giarmata Vii”, ne-a spus Claudia Vlaicu, director al şcolii cu clasele I-IV din Giarmata VII.

Întâlniri săptămânale

Veronica Adorian, profesoară de pictură la Liceul de Arte Plastice din Timişoara, ne-a mărturisit că prin acest proiect iniţiat de părintele paroh se încearcă apropierea copiilor de credinţă şi de un meşteşug tradiţional românesc, cel al realizării icoanei pe sticlă, practicat cu multă dăruire şi credinţă de meşterii populari. “Icoana pe sticlă, prin naivitatea desenului ei şi a cromaticii sale mai restrânse, este mai apropiată şi mai accesibilă copiilor decât icoana pe lemn, care necesită o pregătire artistică mai bogată, iar tehnica realizării ei este mult mai complexă”, a precizat Veronica Adorian.

La sfârşitul primei întâlniri, toţi copiii au primit din partea părintelui paroh şi a profesorilor câte o broşură cu Simbolul de credinţă şi o iconiţă inscripţionată cu rugăciunea pe care pictorul de icoane o rosteşte înainte de a-şi începe lucrarea sa. Întâlnirile cercului de pictură a copiilor din Giarmata Vii vor avea loc săptămânal, în fiecare luni, la ora 17:00.

Leave a Reply