Duminică 10 aprilie a.c., în duminica a cincea a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, în parohia Orțișoara din cadrul protopopiatului ortodox român Timișoara I a avut loc al doilea cerc pastoral misionar din acest an cu tema: Sfinții părinți –rugători și autori de rugăciune personală și comunitară.
Acest subiect a fost selectat din programul stabilit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul declarării anului 2022 ca, Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
Lucrările cercului pastoral misionar au fost coordonate de către Prea Onoratul Părinte Zaharia Pereș protopopul locului, care a transmis și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și toate gândurile de bine din partea Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Eparhiei Timișoarei.
După rostirea rugăciunii Tatăl nostru, protopopul a subliniat importanța citirii lucrărilor Sfinților Părinți ai Bisericii noastre și i-a provocat pe cei de față, preoți și credincioși, să numească Sfinții Părinți pe care ei îi cunosc și dacă pot aminti o rugăciune scrisă de ei. În felul acesta, fiecare a căutat să-și aducă aminte de o rugăciune scrisă de un Sfânt Părinte, evidențiindu-se cu precădere secolul IV al creștinismului aflat sub protectoratul celor trei mari dascăli și ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Pe lângă protopopul locului, la cercul misionar au participat și preotul misionar de la protopopiat, Ioan-Gelu Vasiescu, preoții din parohiile Sânandrei, Călacea, Bărăteaz, Cornești, Dudeștii Noi, Hodoni și Orțișoara.
Referatul cu tema mai sus menționată a fost susținut de preotul Andrei Daniel Sîrb de la parohia Sânandrei, care a evidențiat importanța rugăciunilor Sfinților Părinți și a dat ca exemplu pe Sfântul Efrem Sirul și pe Sfântul Evagrie Ponticul.
După încheierea lucrărilor cercului pastoral misionar, preoții prezenți au oficiat slujba Sfântului Maslu spre bucuria credincioșilor veniți în număr mare. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PC Părinte Zaharia Pereș, care a evidențiat minunile săvârșite de Domnul Iisus Hristos în Galileea, punând credința și rugăciunea da mijloace de tămăduire la fel de actuale și astăzi. Seara duhovnicească s-a încheiat cu mulțumirea adusă lui Dumnezeu și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru binecuvântarea acordată preoților participanți dar și credincioșilor care au pariticipat în număr foarte mare la această întâlnire duhovnicească.