Miercuri, 13 noiembrie în sala de Artă şi Arhitectură a Bastionului Theresia din Timişoara a avut loc prezentarea proiectului „Cimitirul ca element în evoluţia peisajului cultural. Recomandări de protecţie a caracterului etnic în cimitirele rurale româneşti, sărbeşti şi ucrainene din Banat”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei echipa de proiect a ales ca obiectiv pilot cimitirul parohial din Crivina de Sus, protopopiatul Făget.
Întâlnirea a debutat cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, după care pr. Zaharia Pereş, delegatul Centrului eparhial a transmis celor prezenţi mesajul de apreciere din partea ierarhilor, precum şi îndemnul de a continua proiectul început, în ideea că se va reuşi până la urmă, restaurarea bisericii de lemn monument istoric din localitatea Crivina de Sus.
În continuare au luat cuvântul ing. peisagist Alexandru Ciobotă, coordonator al proiectului şi preşedinte al Asociaţiei Peisagiştilor din România, prof. dr. Otilia Hedeşan, prorector al Universităţii de Vest dn Timişoara şi dr. Nicoleta Muşat, profesor la aceiaşi universitate, care au subliniat interesul manifestat de studenţi, dar şi sprijinul fără echivoc al specialiştilor timişoreni.
Cercetarea desfăşurată în cadrul acestui demers, realizat în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei, Univeristatea de Vest, Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timişoara, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Timişoara şi finanţat în anul 2012 de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a adus în discuţie aspecte legate de conştientizarea valorii patrimoniale a cimitirelor rurale bănăţene din prisma ariei culturale şi din perspectiva păstrării caracterului etnic al acestora.
Echipa şi-a propus strucurarea cercetării în etape, anul acesta selectându-se studiul asupra cimitirelor de rit nou şi vechi reprezentative pentru comunităţile etnice române, sârbe şi ucrainene, ce s-a concretizat cu organizarea unui atelier interdisciplinar în Satul Crivina de Sus, judeţul Timiş.
Atelierul a fost împărţit în două componente, partea de studii şi partea de intervenţii. Participarea studenţilor de la specializările arhitectură, restaurare pictură, studii culturale, peisagistică şi în special a profesorilor şi a specialiştilor invitaţi, a constituit un factor decisiv la realizarea celor propuse dar şi la consolidarea caracterului participativ interdisciplinar, din care nu au lipsit locuitorii din Crivina de Sus.
Tot la capitolul reuşite amintim apariţia volumului „Cimitirul ca element în evoluţia peisajului cultural. Recomandări de protecţie a caracterului etnic în cimitirele rurale româneşti, sărbeşti şi ucrainene din Banat”, tipărit la editura Învierea a Arhiepiscopiei Timişoarei, care a şi fost prezentat împreună cu un film documentar ce a ilustrat imagini din etapele proiectului.