Concursul ”Bucuria de a fi creștin”

Detalii despre concursul anterior:  ”Copilul învață iubirea lui Hristos”


I. INTRODUCERE

 

Concursul spectacol organizat cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena  „Bucuria de a fi creştin” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 9094/2013), de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 aprilie – 21 mai 2013.

 

II. DESCRIEREA CONCURSULUI

 

1. Argument

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 25 octombrie 2011 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2013 să fie declarat „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” în Patriarhia Română. „Proclamarea este în primul rând motivată de împlinirea a 1700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca şi creştinii să nu mai fie persecutaţi. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani creştinii au fost persecutaţi, pentru că nu se închinau împăratului şi zeilor păgâni greco-romani. De aceea mulţi dintre ei au fost ucişi în chinuri groaznice, episcopii şi preoţii au fost duşi în închisori, mutilaţi şi ucişi; astfel calendarul nostru este plin de sfinţi martiri sau mucenici din primele trei veacuri, ca urmare a politicii mai multor împăraţi romani de a persecuta pe creştini”.

Între manifestările culturale programate cu prilejul anului omagial, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul-spectacol „Bucuria de a fi creştin”. Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărește să fie o mărturie publică a copiilor şi a celor care îi educă, prin care să transmită bucuria vieţii în Hristos şi însemnătatea tradiţiei, a portului popular şi a apartenenţei la Trupul Bisericii bimilenare, a cărei istorie se contopeşte, în ţara noastră, cu cea naţională.

 

2. Scopul concursului

Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de ţară şi de Biserica Ortodoxă Română și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale, în contextul unei lumi seculare şi secularizante şi a diluării semnificative a identităţilor de orice fel într-un proces de globalizare alert şi derutant.

 

3. Condiții de participare

La concurs se vor înscrie copii din grupa de cateheză, cu vârsta cuprinsă între 9 şi 15 ani. Un copil poate participa la o singură secţiune a concursului. Din fiecare parohie pot participa mai mulţi copii la aceeaşi secţiune.

Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni:A.  interpretarea unui cântec religios (preferabil din perioada Triodului ori cea pascală) sau a unui cântec popular,B.  recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios C.  interpretarea unui text literar în proză (popular sau cu caracter religios).Durata fiecărei reprezentanţii nu va depăşi 5 minute. Toţi participanţii la concurs vor purta costum popular tradiţional care să reprezinte zona de provenienţă.

Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni:

A.   interpretarea unui cântec religios (preferabil din perioada Triodului ori cea pascală) sau a unui cântec popular,

B.   recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios şi

C.   interpretarea unui text literar în proză (popular sau cu caracter religios).

Durata fiecărei reprezentanţii nu va depăşi 5 minute. Toţi participanţii la concurs vor purta costum popular tradiţional care să reprezinte zona de provenienţă.

La nivel de protopopiat concursul se va desfășura astfel:

– 22 aprilie, ora 9,00 – Protopopiatul Timișoara I
– 23 aprilie, ora 13,00 – Protopopiatul Sânnicolau Mare
– 24 aprilie, ora 14,00 – Protopopiatul Lugoj
– 25 aprilie, ora 15,00 – Protopopiatul Făget
– 26 aprilie, ora 9,00 – Protopopiatul Deta
– 26 aprilie, ora 14,00 – Protopopiatul Timișoara II

Citește documentul complet: Concursul ”Bucuria de a fi creștin”

Câștigătorii etapei eparhiale a Concursului ”Bucuria de a fi creștin”

 

Comments are closed.