Concursul „Lăudaţi pe Domnul!” la Timișoara

În această seară începând cu ora 16,00, la biserica cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” a parohiei Timişoara – Iosefin, din piaţa Mocioni, nr. 9, a avut loc etapa mitropolitană a concursului naţional de muzică bisericească “Lăudaţi pe Domnul! ”. La acest concurs au participat corurile preoţeşti, care au obţinut locul I la etapa eparhială. Astfel din partea Arhiepiscopiei Timişoarei a participat corul preoţilor din Protopopiatul Lugoj, dirijat de diaconul Cristian Cerbu, iar din partea Episcopiei Caransebeşului, corul preoţilor din Protopopiatul Reşiţa, dirijat de pr. Irinel Dinu. Coralele au fost însoțite și de părinții protopopi pr. Ioan Cerbu, Protopopiatul Lugoj și de pr. Nicolae Cătălin Mirișan din cadrul Protopopiatului Reșița.

Juriul fost format din profesorii Arhid. Paul Tiberiu Ardelean de la Seminarul Teologic din Arad, prof. Elena Gaja din Brașov și Diac. Dr. Ion Alexandru Ardereanu, de la Facultatea de Muzică din Timișoara. Formaţia corală a preoţilor din protopopiatul Lugoj a ieşit câştigătoare în această seară ocupând astfel primul loc la etapa mitropolitană şi va reprezenta Mitropolia Banatului la etapa naţională, ce se va desfăşura în ziuda de 27 octombrie 2012 la Palatul Patriarhiei Române din Bucureşti.

 Repertoriul coralei căștigătoare a fost : ”Tatăl nostru” de I. Popescu Pasărea, ”Sfânt, Sfânt, Sfânt” de pr. prof. Ioan Teodorovici și ”Cine se va sui ?” de Gavriil Musicescu.

 Moderatorul evenimentului a fost pr. Zaharia Pereș, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, care la finele întîlnirii a transmis celor prezenți binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului precum și purtarea de grijă a PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediţia a V-a, 2012 este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 1552/2012), de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 18 iunie – 27 octombrie 2012.

 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 16-17 februarie 2012, a hotărât ca la ediţia a cincea a concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, din 2012, să participe corale preoţeşti ale protopopiatelor din cuprinsul Patriarhiei Române.

 De asemenea a fost inclusă o secţiune de compoziţie muzicală, având ca temă Taina Sfântului Maslu, pentru a fi în deoarece anul 2012 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. Prin această secţiune, Concursul „Lăudaţi pe Domnul!” îşi propune să îmbogăţească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din ţară.

Comments are closed.