Conferinţa naţională “Text şi discurs religios”

Stire video - TrinitasTV

În zilele de 15-16 noiembrie, la Universitatea de Vest din Timişoara, a avut loc cea de-a şasea ediţie a Conferinţei naţionale „Text şi discurs religios“. Evenimentul prilejuieşte an de an întâlnirea a tot mai mulţi cercetători din domeniile lingvisticii, filologiei, dar şi teologiei şi filosofiei.

În prima parte a întâlnirii s-au rostit cuvinte de salut din partea Rectoratului Universităţii de Vest, a Decanatului Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie şi din partea principalelor culte religioase din Timişoara. Reprezentantul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei a fost pr. Zaharia Pereş, consilier eparhial, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În partea a doua a întâlnirii, au fost prezentate comunicări în plen susţinute de prof. univ dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, de prof. univ. dr. Rodica Zafiu (Universitatea din Bucureşti), de prof. univ dr. Vasile Gordon (Universitatea din Bucureşti) şi de prof. univ. dr. Alexandru Gafton (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi). Acesta din urmă este şi iniţiatorul conferinţei.

Conferinţa a pus în valoare textul şi discursul religios din perspectivă literară, sacramentală şi soteriologică şi a fost împărţită pe trei secţiuni: traducerea textului sacru, retorica discursului religios şi literatura şi sacrul. Dezbaterile şi comunicările s-au referit la o diversitate de probleme, începând cu chestiunile traducerii sub aspect filologic şi lingvistic, trecând prin analize de discurs religios, din perspectivă lingvistică şi încheindu-se cu modalităţile de desfăşurare şi de funcţionare a temelor sacrului în literatură, artă şi cultură. La acest eveniment au participat cadre didactice, cercetători şi membri ai comunităţii ştiinţifice din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Craiova.

Comments are closed.