Conferinţa „Sfântul Maslu în lumina Sfintei Scripturi”

       Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul  Banatului, Catedra de Teologie Ortodoxă a Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, organizează în perioada Postului Mare ciclul de conferinţe prepascale cu genericul: „Teologie şi taumaturgie. Taina Sfântului Maslu”.

 Seria de conferinţe prepascale a debutat cu referatul intitulat „Sfântul Maslu în lumina Sfintei Scripturi”, prezentat de  arhimandrid drd. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. Comunicarea a fost sunţinută în  Amfiteatrul „ AI/II” (etajul I) al Universităţii de Vest Timişoara, din bulevardul  Vasile Pârvan nr. 4. Aceasta a fost audiată de un număr mare de studenţi şi profesori de la Facultatea de Litere Istorie şi Teologie din Timişoara. Din partea Centrului eparhial a fost prezent la eveniment Pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al eparhiei.

În prezentarea sa, arhim Simeon Stana, a subliniat lucrarea tămăduitoarea şi sfinţitoare a Tainei Sfântului Maslu evidenţiată în paginile Sfintei Scripturi.

„ Referinţele scripturistice evidenţiază îndoita lucrare  a Bisericii în Taina Sfântului Maslu şi totodată, îndoita vindecare pe care harul dumnezeiesc o aduce în viaţa credinciosului, sufletească şi trupească. Având în vedere scopul şi efectul acestei Taine, Biserica a definit-o ca fiind Taina în care creştinul, prin rugăciunile preoţilor şi ungerea lui untdelemn sfinţit, dobândeşte harul vindecării de bolile sfleteşti şi trupeşti. Rugăciunile rostite la săvârşitrea Tainei pun în vedere faptul că preoţii se roagă nu numai pentru „ tămăduirea sufletului şi a trupului şi înlăturarea a toată patima”, ci mai ales, pentru reintegrarea celui bolnav în Trupul Bisericii: „ Dăruieşte-l pe dânsul sănătos şi întreg Bisericii Tale, ca să fie bineplăcut Ţie şi să facă voia Ta”, a precizat Arhim. Simeon Stana.

     În finalul întâlnirii, Corul Studenţilor Teologi, dirijat de Diac. Laurian Popa, a susţinut un recital de piese corale adecvate perioadei Postului Mare. Ciclul de conferinţe va continua până în săptămâna a şasea a postului şi va avea ca invitaţi preoţi şi profesori de la Catedra de teologie din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, precum şi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

Comments are closed.