Congresul internaţional „Identitatea românilor de pretutindeni”, la a XX-a ediţie

                 În perioada 28-31 octombrie la Timişoara, s-a desfăşurat cea de a XX-a ediţie a congresului internaţional „ Identitatea românilor de pretutindeni”, organizat de asociaţia „Astra Română pentru Banat-Porţile de Fier”, Mitropolia Banatului şi Asociaţia Istoricilor Bănăţeni.

În acest an, congresul fost găzduit timp de trei zile de Universitatea de Vest din Timişoara şi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timişoara, şi a avut ca tematică „ Imperiul Româno-Bulgar- consecinţele politice”. La manifestările dedicate „românilor de pretutindeni” au participat  cercetători, profesori şi oameni de cultură din toate provinciile ţării, precum şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Ungaria şi Macedonia.

Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în calitate de preşedinte al Astrei Române, delegatul Arhiepiscopiei Timişoarei a fost pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial. Acesta a evidenţiat contribuţia Bisericii la sprijinirea românilor din afara graniţelor ţării, precum şi rolul deosebit al manifestărilor cultural – spirituale organizate împreună cu eparhiile ortodoxe din străinătate. Totodată, cu binecuvântarea Chiriarhului, la catedrala mitropolitană a fost oficiat un parastas în memoria celor ce s-au jertfit pentru păstrarea limbii , culturii, credinţei şi unităţii românilor de pretutindeni.

 Programul manifestărilor  a curpins susţineri de comunicări ştiinţifice în plen, lansări de carte şi reviste, precum şi expoziţii de fotografie şi pictură.

                 Moderatorul întrunirii a fost prof. univ. dr. Radu Păiuşan, preşedintele Asociaţiei Istoricilor Bănăţeni, care a şi coordonat lucrările congresului, pregătit de profesorul Cristea Sandu Timoc, secretarul general al Astrei Române, originar din Valea Timocului.

La sfârşitul evenimentelor a fost adoptată o declaraţie comună în sprijinul recunoaşterii drepturilor identitare ale românilor din statele balcanice, propunând totodată, ca manualele de istorie să cuprindă referiri explicite la comunităţile româneşti din jurul graniţelor ţării.

Comments are closed.