.
Cei 25 de copii de la Centrul Educaţional „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” Deta au vestit săptămâna aceasta, sosirea primăverii la Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciacova. Copiii s-au pregătit pentru această vizită două săptămâni, timp în care au au realizat un mic program artistic cu cântece şi poezii. „Gândindu-ne la vârstnicii din Centrul Ciacova am decis să-i vizităm, să le vestim sosirea primăverii prin cântece, poezii şi mărţişoare. Ne-am deplasat la Centrul din Ciacova unde am fost primiţi de echipa de specialişti împreună cu doamna directoare. Copiii au cântat, au spus poezii, apoi am mers în saloanele beneficiarilor pentru a socializa cu acestia. Am vizitat şi paraclisul centrului, unde ne-am rugat împreună cu câţiva vârstnici pentru sănătatea lor”, a precizat părintele Georgian Popovici, coordonatorul Centrului Educaţional „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş”.
La finalul manifestării, copiii au fost serviţi cu dulciuri de către angajaţi şi au cerut informaţii despre vârstnicii ocrotiţi în cadrul centrului şi problemele cu care aceştia se confruntă.
Centrul Educaţional Sfântul „Iosif cel Nou de la Partoş” Deta funcţionează în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale” derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei şi cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. În cadrul centrului, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice. În cadrul centrelor, beneficiarii participă la activităţi de petrecere a timpului liber, de formare a deprinderilor practice şi de întreţinere a spaţiului personal. Ei sunt încurajaţi să comunice în orice ocazie, să îşi exprime sentimentele, nemulţumirile şi dorinţele într-un mod constructiv, fără a-i deranja sau leza pe ceilalţi, să înveţe să îşi cunoască şi să-şi apere drepturile prin intermediul comunicării cu ceilalţi.
La Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciacova sunt ocrotite 150 de persoane cu dizabilităţi fizice şi psihice care beneficiază de îngrijire şi asistenţă medicală, consiliere socială şi psihologică, ergoterapie, socializare şi sacroterapie.