Deschiderea noului an universitar

           Începutul noului an universitar a fost marcat la Universitatea de Vest din Timişoara printr-o festivitate de deschidere la care au participat profesorii şi studenţii de la cele 11 facultăţi din cadrul instituţiei, precum şi autorităţi locale şi judeţene. În debutul festivităţii, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană, a  oficiat slujba îndătinată de Te Deum. În finalul slujbei, Ierarhul a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, adresând tuturor profesorilor şi studenţilor un an  universitar reuşit şi realizări pe măsura aşteptărilor şi ale eforturilor depuse. În continuarea evenimentului, au urmat luări de cuvânt din partea prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest şi a pr. prof. univ. dr. Ioan Talpoş, preşedintele Senatului universităţii, iar apoi, studenţii Facultăţii de Muzică au susţinut un spectacol muzical intitulat „ Tinereţe muzicală”.

Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara şi-a întâmpinat studenţii

Ceremonia de deschidere a noului an universitar a continuat la Centrul eparhial din Timişoara, unde studenţii de la catedra de Teologie Ortodoxă, din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, s-au întâlnit cu profesorii şi coordonatorii secţiei. Întâlnirea a avut loc în prezenţa Preasfinţitului Paisie Lugojanu şi a Lect. Univ. Dr. Dana Percec, decanul facultăţii.  Cu acest prilej, studenţii din anul I au fost familiarizaţi cu profesorii şi îndrumătorii de an, precum şi cu locaţiile unde se vor desfăşura cursurile, respectiv sediul Universităţii de Vest din Timişoara, din Bulevardul Vasile Pârvan nr. 4 şi complexul din Calea Bogdăneştilor, nr. 32 A. În cuvântul adresat tinerilor teologi, Pr. conf. dr. Nicolae Morar, şeful Catedrei de teologie, a subliniat importanţa îmbinării armonioase a studiului teologic cu participarea la sfintele slujbe, de la capela facultăţii. „ Dorirea noastră este ca cei ce vin spre teologie să găsească aici un răspuns la aşteptările lor. Întâi de toate, noi vorbim despre aspectul vocaţional şi pornind de la acest aspect, consider că şcoala trebuie să ofere studenţilor elemente care să zidească dispoziţia lor vocaţională. Aşteptăm ca tinerii să se intergeze în programul nostru, să participe cu evlavie şi cu bucurie la programul religios, să frecventeze orele de curs şi de seminar şi nădăjduim ca biblioteca să fie un loc iubit de studenţii teologi. Totodată, dorim ca  studenţii noştri să se implice activ în comunitatea academică din cadrul Universităţii de Vest, să mobilizeze constinţa studenţească în direcţia valorilor pe care Creştinismul le propune, iar atitudinea atitudinea şi comportamentul lor extra universitar să reflecte coordonatele specifice învăţământului teologic”, a declarat pr. conf. dr. Nicolae Morar.

Catedra de teologie ortodoxă din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a luat fiinţă în temeiul Convenţiei nr. 2669 din 25 martie 1993, încheiată între Arhiepiscopia Timişoarei şi rectoratul Universităţii de Vest. Programele de studii teologice au demarat în anul universitar 1993-1994 cu specializările Teologie Pastorală şi Teologie-Litere.

Comments are closed.