Dialog catehetic cu tinerii

       În această săptămână au avut loc o serie de activităţi şi lecţii demonstrative cu tinerii la parohiile Timişoara Viile Fabric, Ghiroda Veche şi Timişoara Ronaţ. În cadrul acestor întâlniri catehetice, cei prezenţi au avut posibilitatea de a aprofunda valorile credinţei, pe calea dialogului, aşa cum sunt ele mărturisite de Sfânta Biserică. 

      O adevărată „sărbătoare“ a dialogului şi a frăţietăţii s-a petrecut miercuri seara, 6 februarie, timp de două ore în biserica mică la Parohia Timişoara Viile Fabric în cadrul întâlnirii săptămânale a grupului catehetic de adolescenţi şi tineri. Întâlnirea a fost precedată de oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica mare. Tema catehezei a fost „Sfânta Proscomidie – rânduială, explicaţie şi simbolism“ şi a fost prezentată de pr. Sorin Lungoci. Acest tip de cateheză asigură cunoaşterea reciprocă a membrilor grupului, dialogul deschis şi apropierea dintre ei. Cateheza de grup nu se rezumă doar la expunerea unor cunoştinţe teologice, ci se bazează pe discutarea mai multor aspecte legate de experienţa personală de viaţă duhovnicească a participanţilor la dialog, ea având şi un caracter didactic, fiecare membru al grupului învaţă din experienţa de viaţă a celorlalţi.

      Grupul catehetic de la Parohia Timişoara Viile Fabric a luat fiinţă la data de 17 octombrie 2012, iar de atunci întâlnirile grupului au fost neîntrerupte. Grupul are menirea de a dezvolta relaţiile de dialog, relaţiile de cunoaştere între membrii săi, de a aduce în faţa celor prezenţi teme cu conţinut religios, dar şi modalitatea de a ne împărtăşi din experienţa duhovnicească a fiecăruia dintre participanţi. Avantajul grupului catehetic constă în faptul că el permite tuturor participanţilor să se simtă în elementul lor, să se poată deschide, să spună ce gândesc, ce simt, ce-i frământă, să întrebe, să aibă sentimentul comuniunii. Prin prezenţa tinerilor şi a adolescenţilor se urmăreşte integrarea lor în Trupul Tainic al lui Hristos, care este Biserica. Întâlnirile se desfăşoară într-o atmosferă destinsă în care fiecare participant este ascultat şi la rândul lui ascultă, fiecare adresează întrebări, propune teme care îşi aşteaptă răspunsul lor prin intermediul tuturor participanţilor.

       Tot în cadrul întâlnirilor catehetice din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei a avut loc joi, 7 februarie,  lecţia demonstrativă „Întâmpinarea Domnului“,susţinută de pr. Cristea Ionel Ciprian la Parohia Ghiroda Veche, Protopopiatul Timişoara II. La eveniment au fost prezenţi pr. Sorin Lungoci, responsabil al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tinerii de la Centrul eparhial, pr. paroh Ioan Mermeze, alţi preoţi de la parohiile învecinate, precum şi autorităţi locale.

      De asemenea, în aceeaşi zi, de la ora 16:00, la Parohia Timişoara Ronaţ a avut loc întâlnirea elevilor participanţi la proiectele „Alege şcoala“ şi „Hristos împărtăşit copiilor“. Cateheza „Pilda talanţilor, model de creativitate“ a fost prezentată de diaconul Marius Mircia. Evenimentul a avut loc în sala multimedia a Colegiului „Dimitrie Leonida“, fiind prezentă şi Simona Perian, profesoară de religie în cadrul colegiului.

Comments are closed.