Duminica Ortodoxiei la Catedrala mitropolitană din Timișoara

În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită și Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, împreună cu preoții și diaconii catedrali.

După chinonic, părintele Daniel Hlodec a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei mitropolitane, dirijat de teologul Bogdan Mureșan.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat fragmentul evanghelic duminical, din Evanghelia de la Ioan 1, 43-51, unde se prezintă chemarea la apostolat a sfinţilor Filip şi Natanael.

„Este prima săptămâna de călătorie spre Golgota. Binecuvântați să fiți toți, care ați pornit pe calea postului de o săptămână, împreună cu mulțimile creștinilor din lumea întreagă, însă nu singuri, ci cu Hristos Domnul. Atunci l-au însoțit ostașii romani, care l-au pironit, Maica Domnului, femeile mironosițe și Ioan Evanghelistul, dar restul s-au ascuns de teama iudeilor. Astăzi suntem liberi să-l însoțim pe Hristos, Cel care și acum se jertfește pentru noi.

Hristos se duce în Betabara, aproape de Ierihon, de locul în care Iordanul se varsă în Marea Moartă. Acolo l-a rugat pe Ioan Botezătorul să-l afunde în râul Iordanului și tot aici, lângă Ioan, Domnul Iisus a găsit pe acești vrednici bărbați pe care i-a chemat la apostolie”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.  

De asemenea, Părintele Mitropolit a făcut referire la faptul că, la 11 martie 843, în Constantinopol, împărăteasa Teodora și patriarhul Metodie, au convocat un sinod care a restabilit cinstirea icoanelor, a condamnat toate ereziile și a reconfirmat hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice.

Tot în această zi, după slujba Vecerniei, corul catedralei mitropolitane dirijat de prof. Bogdan Mureșan a susținut un concert coral de imne religioase și pricesne specifice  perioadei postului, la care au participat foarte mulți credincioși.

Concertul a cuprins lucrări de Gheorghe Cucu, Gh. P. Brănești, Arhanghelsky, Gh. Mandicevsky și M. C. Lungu, unele fiind înfrumusețate de soliștii: Ligia Neșcu, Moravka Iovicici, Cornel Bulz, Sorin Trifa și Gabriel Ardeleanu.

„Într-o atmosferă de sărbătoare, Corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara a marcat astăzi 83 de ani de existență, o tradiție care a început odată cu instalarea episcopului Vasile Lazarescu în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara – Iosefin, la 25 martie 1941. Corul a moștenit o activitate lăudabilă de la coriștii de altădată, sub îndrumarea profesorului, compozitorului, folcloristului și dirijorului Nicolae Ursu, o personalitate de renume național și internațional. Chiar și în vremurile dificile ale regimului comunist ateu, Nicolae Ursu, profesor universitar, a continuat să dirijeze corul catedral între anii 1943-1961”, a specificat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.

Părintele vicar a mulțumit coriștilor și dirijorului pentru dragostea arătată față de tradiția corală a Banatului, pentru concertele pe care le susțin în fiecare an de marile praznice, inclusiv cu prilejul celor două hramuri și a transmis un cuvânt de mulțumire și de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan.

Astăzi, corul catedralei este dirijat de tânărul muzician și teolog Bogdan Mureșan, care continuă o frumoasă tradiție corală, aducând un omagiu demn de apreciere tradiției corale în Catedrala Mitropolitană.

Comments are closed.