Duminica Ortodoxiei la Timişoara

În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană “Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe licenţiatul în teologie Sergiu Daniel Horniac.

Tot în cadrul slujbei, părintele Daniel Trăilă, eclesiastul catedralei, a dat citire pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, amintind totodată credincioşilor de colecta pentru Fondul Central Misionar, organizată pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române.

După Sfânta Liturghie, a avut loc premierea celor doi câştigători ai etapei mitropolitane a concursului naţional “ Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice “, Ionuţ Mîlcomete, de la Seminarul Teologic din Arad şi şi Cristian Ţuţuroi, de la Facultatea de Teologie din Arad.

În final, Preasfinţitul Paisie a transmis tuturor credincioşilor prezenţi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nicolae şi dragostea sa părintească.

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Banatului şi din încredinţarea Preasfinţitului Paisie, credincioşii prezenţi la Catedrala mitropolitană au primit în dar icoane tipărite la tipografia eparhială. Cu acest prilej, au fost împărţite aproximativ 4.000 de icoane.

Prin această lucrare s-a urmărit întărirea evlaviei credincioşilor pentru sfintele icoane, numite de Sfinţii Părinţi ai Bisericii “ferestre spre cer”, ele reprezentând teologia Bisericii în imagini, fiind totodată mijlocitoare ale prezenţei harului lui Dumnezeu.

În seara aceleaşi zile, la catedrala mitropolitană a avut loc tradiţionalul concert dedicat Duminicii Ortodoxiei, susţinut de corul cadtedralei, condus de pr Dan Dragomir.

Comments are closed.