Tabără de creaţie la Mănăstirea Timişeni- Şag

DSC_1041

În aceste zile, la Mănăstirea Timişeni- Şag din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei se desfăşoara prima ediţie a taberei de creaţie „ Icoana în suflet de copil”. Aceasta se adresează elevilor timişeni cu rezultate deosebite la faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Religie.

Luni, 23 iunie, la Mănăstirea Timişeni- Şag a debutat tabăra de creaţie „ Icoana în suflet de copil”, organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, prin Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul, în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş şi cu Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. Tabăra este dedicată elevilor din clasele VII – XI, clasaţi pe primele locuri la faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Religie şi se desfăşoară în două serii a câte 15 elevi, timp de 4 zile.

Sub îndrumarea profesorilor de la Facultatea de Arte şi Design, elevii învaţă cum se realizează o icoană pe sticlă şi care sunt caracteristicile acestui meşteşug  născut în ţara noastră cu secole în urmă şi larg răspândit în rândul familiilor de meşteşugari din Ardeal. Cu această ocazie, elevii iau contact cu una dintre cele mai sincere şi frumoase forme de exprimare a credinţei în Dumnezeu a ţăranului român, mărturisitor al credinţei strămoşeşti şi creator de valori spirituale.

 „ Cunoaşterea valorilor tradiţionale şi stimularea creativităţii este o componentă capitală a educaţiei. Nu se realizează de la sine şi de aceea este necesar să fie abordată o asemenea temă, cu atât mai mult cu cât semnalăm că în această etapă a adolescenţei, componenta valorică se manifestă tot mai evident. Prin activităţile pe care le propunem avem în vedere cunoaşterea şi înţelegerea valorilor tradiţionale creştine prin pictarea de icoane, precum şi dezvoltarea creativităţii în rândul elevilor prin promovarea valorilor creştine. Tabăra de creaţie oferă elevilor posibilitatea participării la mai multe activităţi: participare la programul liturgic al mănăstirii Timişeni Şag, atelier de creaţie – icoane pe sticlă, concurs şi expoziţie de icoane pe sticlă, activităţi recreative, dialoguri pe teme religioase şi de interes specific vârstei, iar în ultima zi, aceştia vor participa la un pelerinaj de o zi la mănăstirile timişene Săraca, Partoş şi Cebza”, a specificat pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Tabăra este desfăşurată cu sprijinul şi binecuvântarea ierahilor eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar. Prin această acţiune, Arhiepiscopia Timişoarei doreşte să acorde o atenţie specială elevilor merituoşi, ataşaţi de valorile Bisericii şi dornici să împărtăşească şi altora  din credinţa şi dragostea lor pentru Dumnezeu. Între obiectivele acestei acţiuni, un loc important îl ocupă dezvoltarea creativităţii şi a spiritului de solidaritate prin colaborare şi conlucrare în rândul elevilor participanţi, după cum a precizat pr. Sorin Lungoci : „ Metoda cea mai viabilă în cultivarea şi potenţarea autoeficacităţii copiilor aflaţi în proces de formare este creaţia prin cultură şi tradiţie. Activităţile de creaţie contribuie decisiv la descoperirea şi cultivarea unor aptitudini înnăscute, sporind astfel încrederea în potenţialul personal şi în valoarea actului educativ. Lumea adolescenţei cu valorile sale oferă elevilor posibilităţi de a crea în diferite domenii, de a-şi dezvolta imaginaţia, aptitudinile şi talentul. Prin activităţile propuse de tabără se are în vedere înţelegerea şi cunoaşterea valorilor tradiţionale specifice Ortodoxiei, cunoaşterea mai bine a preocupările, interesele şi aspiraţiile generaţiilor actuale de elevi pentru ca acestea să fie evidenţiate şi fructificate”.

tabara de creatie1 DSC_1039 DSC_1048 DSC_1054 DSC_1077 DSC_1081 tabara de creatieIMG

Comments are closed.