Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic, „Hristos – Cuvântul Care vindecă”, ediția a XVI-a (14 mai 2024)

           Cu prilejul Anului omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și, de asemenea, Sfinților tămăduitori fără de arginți, în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, prin binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a desfășurat Concursului Național Catehetic, „Hristos – Cuvântul Care vindecă” ediția a XVI-a, care a fost implementat anul acesta într-un număr de 13 parohii.

          Proiectele catehetice care au alcătuit portofoliile propuse spre a fi jurizate, au pus în evidență aspecte practice legate de importanța catehezei în contextul actual, rolul responsabilului de cateheză la nivelul protopopiatelor fiind unul extrem de important în dinamizarea misiunii catehetice la nivelul eparhiei, unde catehizarea trebuie să fie continuă. Cateheza înseamnă împărtășirea învățăturii de credință creștin ortodoxe printr-un procesul de învățare, care presupune găsirea limbajului si metodelor potrivite, capabile să conducă spre finalitatea ultimă a catehezei, care este aceea de a-i pune pe tineri în comuniune sau în intimitate liturgică cu Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel Viu. Viitorul Bisericii cere o participare a laicilor foarte activă”.

         Chiriarhul a îndemnat permanent la a se construi educația religioasă pe bazele solide ale catehezei, care pornesc în primul rând de la recunoașterea importanței fundamentării duhovnicești a catehezei. Comisia care a jurizat etapa eparhială de anul acesta sa întrunit în date de 14 mai ac și a fost alcătuită din specialitatea în științele educației și în cateheza parohială. Componența comisiei de jurizare a fost formată din Doamna Prof. Daniela Buzatu Inspector Școlar ISJ Timiș pe disciplina Religie, Părintele Lector Univ. dr. Marius Ioana, preot paroh al Bisericii Studenților și cadru didactic al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, unde predă disciplina teologică Catehetică și Omiletică, Doamna Prof. Adela Panait, directorul Liceului Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” Timișoara, având specializarea Limba și Literatura Română, Pr. Alin Cuza slujitor la Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Timișoara, numită și Biserica Martirilor, responsabil cu cateheza parohială la nivelul Protopopiatului Timișoara 2, președintele comisiei fiind Pr. Nichifor Tănase, consilier eparhial în cadrul sectorului Învățământ și activități cu tineretul, iar Pr. prof. dr. Daniel Hlodec, directului adjunct la Liceului Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” Timișoara, secretar al comisiei de evaluare a proiectelor catehetice. Au fost jurizate proiecte catehetice ale următoarelor parohii: Birda, Ghiroda, Făget, Ciarda Roșie, Timișoara Fabric Est, Belinț, Lugoj I – „Adormirea Maicii Domnului”, Topolovățu Mare, Buziaș, Timișoara Fabric -Sf. Ilie, Șag, Timișoara Zona Dacia și Sinersig.

Câștigător al Concursului național catehetic de anul acesta, la nivelul de evaluare eparhială, a fost desemnat proiectul Catehetic al Parohiei Timișoara Ciarda Roșie, din Protopopiatul Timișoara 2, cu titlul “Alinare pentru cei aflați în suferință”, care a obținut punctajul maxim din partea juriului și locul I. Grupul catehetic al parohiei va fi reprezentat la nivel național de către Pr. Miloș Cristian, preot slujitor la Parohia Timișoara Ciarda Roșie și eleva Miloș Andreea Eliza, clasa a V-a Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” Timișoara, care vor participa la ceremonia de premiere din data de 21 mai, ce va avea loc la Patriarhia Română.

Comments are closed.