Expoziția „Culturii Bănățene”, la Timișoara

Astăzi, 3 februarie 2023, în foaierul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara a avut loc vernisarea expoziției dedicată „Culturii Bănățene”, organizată de inventatorul timișorean Remi Rădulescu. Aceasta este cea de-a patra expoziție din cadrul proiectului intitulat „Performanțe bănățene”.

Evenimentul cultural a fost onorat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial și a multor reprezentanți ai mediului universitar timișorean, iubitori de cultură, istorici, scriitori bănățeni și jurnaliști.  

În cadrul evenimentului au fost rostite alocuțiuni privind valoarea unui asemenea proiect cultural, care se dorește a fi un demers pedagogic, în special pentru generațiile tinere, elevi și studenți, care au datoria de a cunoaște valorile culturale locale.

„În această expoziție putem vedea fotografii, scrieri, mărturii despre cei care au ctitorit cultura în Banat. Dacă în această zonă s-a cultivat și se cultivă, în continuare, sute de mii de hectare de grâu pentru pâine, atunci tot așa și aceste personalități ale culturii prezentate pe panouri, au frământat cultura și știința pentru mintea bănățenilor. În acest fel aș aminti și pe doi bănățeni, laureați ai premiului Nobel, pe Herta Mueller, literatură 2009 și pe Stefan Hell, chimie 2014. Alături de ei sunt și alte mii de personalități bănățene, care prin viața și opera lor au zidit mintea bănățeană”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

Expoziția cuprinde 78 de planșe, cu peste 200 de personalități bănățene aparținând tuturor etniilor, care s-au născut și au activat în Banat și care prin opera lor au marcat viața culturală și spirituală a acestui colț de țară.  

Cu această expoziție se încheie proiectul „Performanțe bănățene”, alcătuit din patru expoziții permanente „Premierele Bănăţene”, „Expoziţia Tehnicii Bănăţene Antedecembriste”, care poate fi vizitată la Casa Tineretului, „Expoziţia Sportului Bănăţean” amplasată în Sala sporturilor „Constantin Jude” şi „Expoziţia Culturii Bănăţene” de la Filarmonica „Banatul”. Acest quartet cultural surprinde prin cele 274 de panouri, peste 700 de exponate montate în 34 de vitrine și 35 de sisteme expoziționale.

Toate acestea pun în valoare patrimoniul cultural, artistic și spiritual al Banatului, Timișoara fiind desemnată în acest an Capitală Europeană a Culturii.

Comments are closed.