Sub soarele blând de aprilie, în inima Lugojului a avut loc sărbătoarea sunetului și a sufletului: Festivalul „Glas dă toacă la Logoj”, ediția a doua. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Protopopiatul Ortodox Român Lugoj au împletit tradiția cu ecoul Săptămânii Mari, în după amiaza de marți, 30 aprilie 2024.
Elevii lugojeni, sub îndrumarea profesorilor de Religie și de Limba și Literatura Română, au înnobilat manifestarea cu recitaluri de poezii și pricesne, în deplină armonie cu perioada liturgică prepascală a Săptămânii Mari. Unii dintre acești tineri au adus în scenă ecoul toacelor, fiecare bătaie răsunând cu ritmuri ancestrale, moștenite din colțurile Banatului.
Cei 40 de elevi lugojeni participanți au realizat un omagiu sonor Pătimirilor Domnului, un colaj de cântări bisericești ce răsună în tăcerea acestei perioade de așteptare. Cinci toace au fost pregătite pentru această simfonie a credinței, dintre care una, bătrână de peste un veac, a vibrat cu ecoul rugăciunii lugojene de odinioară, purtând credincioșii prezenți prin vremuri de demult, într-o călătorie a spiritului și a memoriei.
Deschiderea festivă a fost marcată de cuvintele părintelui paroh Ioan Cerbu și ale preotului Ionuț Furdean, protopopul Lugojului, în timp ce preotul Cristian Cerbu a fost crainicul acestui minunat tablou cultural-religios.
Momente memorabile au fost aduse de dl. Sorin Constantin Stragea și dl. Cotizo Negruțiu, fii ai Lugojului, care au împărtășit cu cei adunați poveștile toacei lugojene, acea voce de lemn care, odinioară, legăna rugăciunile între turnurile bisericilor. De altfel, domnul inginer Cotizo Negruțiu, fiu al cartierului istoric „Buchini”, un păstrător fidel al ritmului toacei lugojene, aducea în fiecare seară alinare sufletească cartierului, începând cu Postul Mare, prin glasul toacei din propria gospodărie.
Scopul acestui festival este să trezească în inimi ecoul Lugojului de altădată, să păstreze și să transmită moștenirea sa spirituală de peste două secole și jumătate. „Glas de toacă la Logoj” nu este doar un titlu, ci este vocea și ritmul generațiilor de lugojeni care și-au găsit bucuria și calea mântuirii în sânul acestui lăcaș sfânt, biserica „Adormirea Maicii Domnului”, o bijuterie arhitecturală și estetică, unică în țară și în ortodoxie, ridicată în anul de grație 1766.



























