Hramul Catedralei mitropolitane din Timişoara

Duminică, 15 septembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Timişoarei şi ocrotitorul Banatului, Catedrala mitropolitană din Timişoara și-a prăznuit patronul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Mitropolitul Banatului, slujbele religioase prilejuite de cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane au debutat sâmbătă de la ora 19:00, cu oficierea Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea cu Moaştele Sfântului Ierah Iosif cel Nou de la Partoş. Slujbele religioase prilejuite cu această ocazie au continuat întreaga noapte.

La eveniment au participat oficialități locale, oameni de cultură și foarte mulți credincioși din toate părțile Banatului care au fost prezenți în aceste zile la Timișoara pentru a se închina moaștelor Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. În cadrul slujbei vecerniei de sâmbătă seara acestea au fost purtate în procesiune în jurul catedralei mitropolitane apoi au fost așezate pe soleea din fața sfântului altar, când timp de trei zile credincioșii se vor închina sfintelor moaște ale ocrotitorului Banatului.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi din întreg cuprinsul eparhiei. În cadrul slujbei, Arhidiaconul Cristian-Adrian Constantin, consilier eparhial  a fost hirotonit preot pe seama Catedralei mitropolitane din Timişoara

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Paisie, care a evidențiat importanța sfinților și a moaștelor în drumul nostru spre Dumnezeu. Sfinții sunt mijlocitori către Dumnezeu, acei oameni care s-au învrednicit de mari daruri din partea Domnului și ale căror trupuri rămân peste veacuri mărturie a prezenței harului Duhului Sfânt în istorie.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş este cinstit şi iubit de credincioşii din întreaga ţară, fiind ales patron spiritual al pompierilor 1997 şi ocrotitor al numeroase lăcaşuri de cult şi instituţii. An de an, în ziua sa de prăznuire, la 15 septembrie, mii de pelerini poposesc în oraşul de pe malurile Begăi pentru a înălţa rugăciunişi si a se închina Sfintelor sale Moaşte, adăpostite în catedrala timişoreană.

Comments are closed.