Hramul istoric al catedralei mitropolitane din Timișoara 

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cel mai mare lăcaș de cult din partea de vest a țării, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, programul liturgic s-a desfășurat în duh de rugăciune, iar credincioșii bănățeni au adus prinos de cinstire celor trei mari teologi capadocieni, prăznuiți în întreaga lume creștină. Hramul catedralei bănățene a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, urmată de slujba Utreniei.

În ziua sărbătorii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor din  trei ierarhi, format din Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele vicar și consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala Mitropolitană, precum și stareți de la mănăstirile din eparhie. În cadrul sinaxei euharistice, au fost pomeniți Întâistătătorii Mitropoliei Banatului, Vasile Lazarescu și Nicolae Corneanu, ctitorii și binefăcătorii Catedralei. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul catedralei, dirijat de teologul Bogdan Mureșan. La slujbă au participat numeroși credincioși timișoreni, oficialități locale și județene, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul care a sintetizat viața și învățătura celor trei ierarhi, teologi și sfinți ai Bisericii.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a mulțumit tuturor celor prezenți pentru dragostea pe care o au față de acești sfinți, care, prin viața și învățăturile lor, sunt călăuzitorii noștri în viața noastră duhovnicească.

„Astăzi îi  cinstim pe cei trei mari dascăli ai lumii și învățători, pe Sfântul Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii acestei catedrale, dar și pe ctitorii catedralei noastre.

Eu îi socotesc pe cei trei sfinți, nu doar ocrotitorii, ci și ctitorii ei. Cum este posibil acest lucru, când ei au trăit cu 1.500 de ani înainte de a se zidi această catedrală?

Învățătura Domnului nostru Iisus Hristos stă la temelia acestei catedrale, dar și învățătura pe care ne-au lăsat-o cei Trei Ierarhi. Deci, catedrala este ortodoxă și prin ceea ce au învățat și prin ceea ce au făcut în vremea lor cei trei sfinți. Eu vă mărturisesc și cred cu adevărat că astăzi sunt ortodox și datorită învățăturii acestor trei mari Ierarhi. La temelia învățăturii și credinței mele ortodoxe și a frățiilor voastre stă învățătura sfintei Evanghelii și a celor trei mari sfinți pomeniți astăzi”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Începând cu 6 octombrie 1946, odată cu sfințirea Catedralei românilor ortodocși timișoreni, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, devin protectorii spirituali ai singurei catedralei chiriarhale din România cu acest hram. După un deceniu de la târnosire, monumentalul lăcaș de cult din capitala Banatului mai primește un ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui moaște se găsesc, începând cu anul 1956, în pronaosul catedralei.

Datorită contribuției majore avute la apărarea și propovăduirea dreptei credințe într-un timp în care aceasta era primejduită de multiple și diverse erezii, Sfinții Trei Ierarhi au devenit, începând cu anul 1936, în urma hotărârii luate la primul Congres al Facultăților de Teologie desfășurat la Atena, patronii spirituali ai institutelor de învățământ teologic.

Comments are closed.