Şi în acest an, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea timişeană Fârdea, din apropierea lacului de acumulare Surduc. Programul religios oficiat cu prilejul hramului aşezământului monahal a debutat în ajunul praznicului cu slujba de priveghere la care au luat parte numeroşi clerici şi credincioşi de la parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
Bucuria pelerinilor veniţi la sărbătoarea Maicii Domnului de la Fârdea, a fost încununată de prezenţa în mijlocul obştii, conduse de monahia Antonia Sfrijan, a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar eparhial. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. La slujbă au luat parte pelerini veniţi din toate colţurile Banatului, pentru a se ruga Maicii Domnului si a dobândi alinare sufletească şi trupească sub sfântul ei acoperământ.Cu această ocazie au fist binecuvântate şi prinoasele aduse de credincioşi în cinstea slăvitului praznic.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral “ Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condos de diac. Dr. Ion- Alexandru Ardereanu.
Prin grija obştii mănăstireşti, la finalul slujbei au fost împărţite pelerinilor pachete cu alimente.
Scurt istoric
Aşezământul monahal de la Fârdea a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, mai întâi ca schit, iar apoi ca mănăstire de maici cu viaţă de obşte. În prezent, obştea mănăstirii cuprinde 11 vieţuitoare, stareţă fiind monahia Antonia Sfrijan. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 12 august 2001 de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Mănăstirea Fârdea este aşezată în vecinătatea lacului de acumulare Surduc. Serviciile religioase se oficiază în biserica nou-construită şi sfinţită la 12 octombrie 2003. Din anul 2004 s-au finalizat lucrările la chilii, aşezate sub formă de căsuţe de jur împrejurul bisericii, precum şi la turnul clopotniţă. În atelierele de croitorie şi broderie, maicile confecţionează veşminte preoţeşti şi diaconeşti, acoperăminte pentru biserică, precum şi prapori, epitafe. În fiecare vară, la mănăstire se organizează tabără pentru elevele şi studentele timişene, în cadrul căreia sunt împletite armonios activităţile gospodăreşti cu rugăciunea cea de toată ziua.