Hramul Mănăstirii Săraca

Cu prilejul praznicului „Schimbării la Faţă”, luni 6 august, Mănăstirea Săraca din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei îşi va sărbători hramul. La sfintele slujbe închinate hramului sunt aşteptaţi pelerini din întreg Banatul, mănăstirea Săraca fiind un loc de liniştire sufletească. Mănăstirea Săraca, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei, este aşezată în localitatea Şemlacul Mic, la o distanţă de 67 de kilometri sud de Timişoara.

 Originea acesteia nu se cunoaşte cu certitudine. După unii istorici, ar data din secolele XIII-XIV; alţi cercetători, pornind de la vechiul strat de pictură, susţin că mănăstirea a fost zidită în secolele XVI-XVII. Din analiza documentelor istorice, reiese că între anii 1270-1271 mănăstirea desfăşura o bogată activitate. Informaţii suplimentare datează de la începutul secolului al XV-lea, când superiorul călugărilor franciscani raporta că mănăstirea este o apărătoare a “schismaticilor”.

În 1865, mănăstirea se găsea în paragină. În 1934 ajunge sub oblăduirea Episcopiei Caransebeşului, iar mai târziu sub aceea a Arhiepiscopiei Timişoarei. Din 1948 şi până în 1987 a fost utilizată de parohia Şemlacu Mic.

 În anul 1987, la stăruinţa Î.P.S. Mitropolit Nicolae Corneanu aşezământul şi-a redobândit statutul de mănăstire, fiind complet restaurat şi aşezat cu bună stare de funcţionare.

Comments are closed.