Întâlnirea cu decanii Facultăţiilor de teologie, directorii şi duhovnicii şcolilor teologice

Din încredinţarea Prea Fericitului Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului a avut loc ieri, 19 octombrie, de la ora 12.00, la Centrul Eparhial din Timisoara, întâlnirea cu decanii Facultăţiilor de teologie, directorii şi duhovnicii şcolilor teologice din cadrul Mitropoliei Banatului.
Tema întâlnirii a fost „Viaţa liturgică şi duhovnicească din Şcolile Teologice azi“.

Şedinţa a fost prezidată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În cadrul întâlnirii s- au dezbătut o serie probleme des întâlnite in instituţiile de învăţământ teologic, referitoare la promovarea vieţii duhovniceşti în rândurile elevilor şi studenţilor, la mijloacele de intensificare a acesteia, cât mai ales la participarea conştientă a lor la sfintele slujbe ale Bisericii.

În deschidere Părintele Conf. Dr. Ioan Tulcan de la Facultatea de Teologie din Arad a făcut o scurtă prezentare a întâlnirii de la Bucureşti a Decanilor şi profesorilor de la Instituţiile de Învăţământ Teologic din ţară. Dealtfel a făcut şi o serie de propuneri concrete privind statutul duhovnicului si a orei de formare duduhovniceasca în cadrul facultăţiilor de teologie.
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a arătat importanţa participării la sfintele slujbe şi prezenţa la cursuri a tinerilor, care datorită profilului pe care-l studiază sunt obligaţi să dea dovadă de o mare seriozitate în calitatea lor de tineri teologi.
Părintele Conf. Dr. Nicolae Morar, şeful Catedrei de Teologie Ortodoxă de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara a subliniat importanţa mediului academic existent la Timişoara, dar şi problemele existente în mediul academic in general. Părintele a mai făcut referiri şi la necesitatea unui regulament interior al catedrei de teologie axat pe 2 componente: activitate tutorală şi activitate didactică.

În cadrul discuţiilor s-a luat in vedere şi faptul că motivaţia tinerilor pentru şcoala teologică s-a schimbat, tinând cont si de problema secularizării actuale care a afectat şi tinerii dornici sa urmeze o şcoală teologică.
O altă intervenţie demnă de semnalat este cea a părintelui Consilier Daniel Alic de la Episcopia Caransebesului care a subliniat necesitatea unor calificative care să le permită sau nu accesul la hirotonie a tinerilor absolvenţi ai facultăţolr de teologie. În acest sens, Preasfinţitul Părinte Paisie a vorbit şi despre instituirea unei burse pe mitropolie, burse de excepţie, care să se acorde de către ierarhi la propunerea decanilor sau directorilor din cadrul institutiilo de teologie.

În finalul şedinţei s-au făcut propuneri concrete referitoare la intesificarea vieţii liturgice şi duhovniceşti in institutiile teologice, toate aceste propuneri fiind prezentate în raportul ce se va înainta Sectorului Teologic Educational din cadrul Patriarhiei Române în vederea analizării acestora la şedinţa Sfântului Sinod ce va avea loc în această perioadă.

Leave a Reply