Lansarea volumului omagial „Înaltpreasfinţia Sa Dr. Nicolae Corneanu. Omul şi opera”

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 10,30 în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara, a avut loc lansarea volumului omagial intitulat „Înaltpreasfinţia Sa Dr. Nicolae Corneanu. Omul şi opera”, realizat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă ai Întâistătătorului Bisericii din Banat. Volumul conţine evocări de suflet şi pasaje majore, din bogata sa operă teologică şi patristică, selectate de profesorii pr. conf. dr. Nicolae Morar și conf. dr. Claudiu T. Arieșan de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

A fost o sărbătoare duhovnicească pe care a trăit-o întreaga Mitropolie a Banatului și datorită participării a patru ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţia Sa dr. Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înaltpreasfinţia Sa dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţia Sa dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhii au luat cuvântul și au subliniat calităţile deosebite de slujitor al Bisericii şi de cărturar desăvârşit ale Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu.

La eveniment au participat şi membri ai Academiei Române, respectiv Acad. Toma Dordea preşedintele filialei Timiş şi Acad. Ion Munteanu, care au oferit Mitropolitului Nicolae o diplomă de cinstire şi au transmis un cuvânt din partea Acad. Ion Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române.  De asemenea, Universitatea de Vest din Timişoara reprezentată de conf. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie a oferit Înaltpreasfinţiei Sale o diplomă de cinstire pentru sprijinul acordat învăţământului universitar timişorean. Au mai participat personalităţi ale învăţământului medical universitar din Timişoara, care şi-au manifestat bucuria de fi aproape de Părintele Mitropolit, subliniind că le este un reper de spiritualitate şi cultură. Pe lângă aceștia au fost de față și reprezentanţi ai instituţiilor administrative și culturale bănăţene, clerici, monahi şi credincioşi din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.

Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul a dat citire mesajului de felicitare intitulat “Darul vieţii ca timp de cultivare a darurilor spirituale”, adresat de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă a Înaltpreasfiţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Evenimentul cultural de astăzi l-a avut ca moderator pe PC Părinte dr. Ionel Popescu, vicar eparhial, care la rândul său, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru bucuria de a-l fi cunoscut pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae și pentru părinteasca grijă arătată față de toți colaboratorii Centrului eparhial.

La finalul manifestării, ierarhii prezenţi alături de membri ai Academiei Române, profesori de la Universitatea de Vest şi Universitatea de Medicină și Farmacie din Timişoara au adus aprecieri şi au felicitat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae la reşedinţa mitropolitană.

La rândul său Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit celor prezenţi pentru manifestarea organizată și volumul omagial alcătuit cu acest prilej, împărtășindu-le arhiereasca binecuvântare şi asigurându-i de dragostea Sa părintească.

 

Comments are closed.