Liturghie arhierească la parohia Alioş, protopopiatul Timişoara

Duminică, 22 februarie 2009, în duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit, din încredinţarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae al Banatului, în parohia Alioş, protopopiatul Timişoara.

La Sfânta Liturghie credincioşii parohiei au umplut biserica pentru a participa la slujbă şi pentru a asculta cuvântul de învăţătură al ierarhului.

Prea Sfinţia Sa a vorbit despre ce înseamnă Dreapta Judecată şi cum să ne pregătim pentru ea, împlinind cele ce ne-a învăţat Mântuitorul nostru Iisus Hristos, învăţături păstrate în Tradiţia Bisericii noastre Ortodoxe şi propovăduite de slujitorii altarului.

Mântuitorul ne învaţă să nu judecăm pe nimeni, ca să nu fim judecaţi, căci, din cauza păcatelor, judecata noastră este strâmbă şi subiectivă, iar “în mintea strâmbă şi lucrul drept se strămbâ”(Pr. Arsenie Boca). Să îi slujim lui Hristos în Duh şi în Adevăr, luându-L ca exemplu: să postim, căci rolul postului în viaţa credincioşilor ortodocşi este de a curăţi sufletele şi trupurile de păcate; să ne rugăm, să fim iertători şi binefăcători aproapelui nostru, să nu ne ferim de Sfânta Taină a mărturisirii păcatelor, pentru a ne face lăcaş şi a ne uni pe deplin cu Domnul Hristos prin împărtaşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, Cel Ce se jertfeşte pentru fiecare dintre noi, pentru iertarea pacatelor noastre, în cadrul fiecărei Sfinte Liturghii, prin Sfânta Euharistie.

Să o cinstim cum se cuvine pe Maica Domnului ca pe cea aleasă dintre toate femeile pentru a-L naşte pe Hristos, Mântuitorul şi Izbăvitorul nostru; şi nu ca pe o femeie oarecare, ea fiind adusă la templu de către părinţii săi şi închinată Domnului, la vârsta de 3 ani. Să ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, fără să ne fie ruşine şi fără să ne ascundem de privirile celor din jur. Să-i cinstim cum se cuvine pe sfinţii lui Dumnezeu şi să-i chemăm în rugăciuni, să ne fie mijlocitori către Dumnezeu. Să nu uitam să îi pomenim în rugăciuni pe cei ce ne-au cerut să ne rugam pentru dânşii şi pentru cei ce nu au cine să îi pomenească.

Să-i cerem lui Dumnezeu putere, credinţă, nădejde şi dragoste, să-i mulţumim pentru darurile pe care le revarsă asupra noastră, caci Hristos este binevoitor şi iertator şi doreşte fericirea noastră şi pe pământul acesta şi în viaţa cea veşnică.

Leave a Reply