Mănăstirea Timişeni

Hram: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ – 29 august
Adresa: comuna Şag, judeţul Timiş
Telefon: 0256/394885
Acces: Rutier: DN 59 Timişoara, spre Sud – com. Şag (14 km).
C.F.: Timişoara – Reşiţa, halta Timişeni
Stareţă: monahia stavroforă Casiana Şimon
Slujitori: arhim. Simeon Stana, protos. Mihail Duma, pr. Marius Florescu, pr. Nicolae Fiţ

Este ctitoria mitropolitului Vasile Lazarescu, din anul 1944. A fost înzestrată prin osteneala exarhului mănăstirilor din Banat din acea vreme, Justinian Dalea. Serviciile religioase se oficiau la început în capela amenajată în interiorul imobilului. Desfiinţată în timpul regimului comunist, a fost reorganizată prin stăruinţa I.P.S. Mitropolit Nicolae Corneanu.
Prima biserică s-a construit între 1968–1972. Pictura a fost executată de Victor Jurcă din Lugoj, iar sfinţirea lăcaşului s-a făcut la 29 august 1972. Între timp s-a mai construit o clădire în care există stăreţia, trapeza şi o parte din chilii. După 1990 s-a dat în folosinţă un corp de clădire pentru pelerini.
În 2002 a început construcţia unei biserici noi, a cărei piatră de temelie s-a pus în 10 mai, de praznicul Izvorul Tămăduirii, de către I.P.S. Mitropolit Nicolae. Tot atunci sa început construcţia unui nou corp administrativ, finalizat în anul 2011.
În ziua de 4 iulie 2009, mănăstirea a fost vizitată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, aflat în vizită canonică în eparhia Timişoarei.
Biserica nouă a fost târnosită la data de 29 august 2012 de către P.S. Episcop-vicar Paisie Lugojanul.

 

Album foto: Mănăstirea Timişeni

Comments are closed.