Manifestare dedicată Părintelui Teofil Părăian

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nicolae şi prin osârdia Preasfinţitului Episcop-vicar Paisie Lugojanul, Arhiepiscopia Timişoarei a organizat în perioada 4-5 mai, manifestarea intitulată Veniţi de luaţi bucurie, închinată Părintelui Teofil Părăian, duhovnic renumit de la mănăstirea Sâmbăta de Sus, care a trecut la cele veşnice în anul 2009.

Manifestarea a început miercuri 4 mai în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, prin cuvântul de deschidere şi bun venit rostit de către Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul. În continuare, a fost susţinut referatul cu titlul „Bucuria Învierii, ospăţul cel veşnic al Ortodoxiei”, de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei ortodoxe române a Europei Occidentale şi Meridionale. Grupul psaltic „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, condus de către C. Arhid. Adrian Maziliţa a interpretat apoi câteva cântări psaltice dedicate praznicului Învierii Domnului. În continuare, a fost susţinut referatul cu tema „Aspecte liturgice în viaţa şi învăţătura arhimandritului Teofil Părăian”, de către P. C. Părinte profesor dr. Konstantinos Karaisaridis de la Facultatea de Teologie ortodoxă din Tesalonic.

În dimineaţa zilei de joi 5 mai s-a oficiat Sfânta Liturghie la catedrala mitropolitană, de către Preasfinţiţii Nicodim – episcopul Severinului şi Strehaiei, Sofian Braşoveanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, Siluan – episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi Paisie Lugojanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi. În continuare, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Părintele arhim. Teofil Părăian. Răspunsurile de strană au fost date de grupul psaltic „Kinonia”. După vizita ierarhilor la reşedinţa mitropolitană, la orele prânzului aceştia au participat la vernisajul expoziţiei de fotografie „De dragul Părintelui Teofil”, la Muzeul de Artă din Timişoara. Expoziţia, care cuprinde fotografii şi cuvântări ale Părintelui Teofil Părăian, va fi deschisă până în data de 15 mai.

În seara aceleiaşi zile, în Aula Magna a universităţii amintite, a fost expus referatul cu tema „Să luam aminte! – trăim social în religie sau religios în societate?”, aparţinând Preasfinţitului Episcop-vicar Sofian Braşoveanul, iar în continuare referatul cu tema „Gândiţi frumos!… Podoabe de gând ale Ortodoxiei ”, aparţinând Domnului dr. Costion Nicolescu, cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Leave a Reply