Manifestare închinată Sfântului Ierarh Andrei Şaguna în Parohia Apateu din Ungaria

Astăzi, în parohia Apateu din cadrul Episcopiei ortodoxe române din Ungaria s-a desfăşurat o manifestare cultural religioasă în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Evenimentul s-a bucurat de binecuvântata prezenţă a cinci ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţia Sa Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Preasfinţia Sa Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, Preasfinţia Sa Siluan Mănuilă, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, Preasfinţia Sa Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Manifestarea a întrunit credincioşi ortodocşi români, atât din Ungaria, cât şi din ţară, oficialităţi ale diplomaţiei româneşti în Ungaria şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii din România. De asemenea au participat  două formaţii corale din ţara noastră, Corul preoţilor din Carei, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Corul “Gloria Dei ” din Zalău.

În debutul evenimentului a avut loc intonarea imnurilor Europei, Ungariei și României, apoi dezvelirea şi binecuvântarea bustului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna,  ridicat în curtea bisericii “Sfântul Ierarh Nicolae” din Apateu, ca semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru întreaga sa lucrare de vrednic arhipăstor al românilor din Transilvania şi Ungaria.

În continuare, a fost oficiată slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria, comunitate aflată sub ocrotirea spirituală a Marelui Sfânt cărturar ardelean, originar de pe aceste meleaguri.

Cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a adus în dar Catedralei Episcopale din Gyula şi bisericii parohiale din Apateu două racle cu părticele din Moaştele Sfântului Ierhah Andrei Şaguna, spre a fi cinstite şi preţuite de credincioşii Episcopiei ortodoxe româneşti din Ungaria.

În continuare, cei prezenţi au luat parte în biserica parohiei Apateu la simpozionul închinat Sfântului Ierarh Ardelean. În cadrul acestuia au fost susţinute o serie de prelegeri dedicate ilustrării vieţii şi activităţii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, precum şi mărturiilor legate de aleasa trăire şi sfinţenie a Marelui Mitropolit şi Cărturar.

Preasfinția Sa Siluan a înmânat plachete de onoare cu efigia Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, tuturor celor care au fost alături de comunitatea românească din această zonă şi au susţinut proiectul de înălţare a unui monument închinat Sfântului Ierarh în Episcopia ortodoxă românească din Ungaria.

În finalul evenimentului, pr. Origen Sabău, consilier cultural al Episcopiei ortodoxe româneşti din Ungaria şi paroh al bisericii din Apateu a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru  bucuria făcută credincioşilor de aici, de a participa la această manifestare prilejuită de omagierea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Parohia Apateu, care adăposteşte în curtea ei, de aproximativ 15 ani şi bustul în bronz al Marelui Poet Naţional Mihai Eminescu, omagiat anual la jumătatea lunii ianuarie, se află sub păstorirea înţeleaptă şi dinamică a Părintelui Paroh Origen Sabău, care cu binecuvântarea şi participarea Chiriarhului, Preasfinţitul Siluan, a organizat şi cu alte ocazii manifestări româneşti de excepţie, asemenea celei de astăzi.

Comments are closed.