“Noaptea muzeelor deschise” la Timişoara

Muzeul Catedralei mitropolitane va fi deschis astăzi, 18 mai, până la ora 20:00, această prelungire de program se face în mod special pentru “Noaptea muzeelor deschise”. Evenimentul are loc anual în peste 3.000 de muzee europene, iar în România, peste 100 de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţionala a Muzeelor, sărbatoare instituită de International Council of Museums- Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

În România, Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești.  Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană coordonează evenimentul la nivel local, la care s-au înscris anul acesta 10 muzee și galerii de artă din oraș, după cum urmează: Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Memorialul Revoluției, Galeria Helios, Galeria Calina, Galeria Triade, Galeria Jecza, Galeria Calpe și Galeria Mansarda a Universității de Vest din Timișoara.

Lista muzeelor si institutiilor din întreaga ţară, participante la “Noaptea muzeelor deschise” este accesibila pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele si evenimentele speciale pregatite pentru aceasta ocazie.

Muzeul Catedralei mitropolitane din Timişoara

Muzeul de artă religioasă veche al Arhiepiscopiei Timişoarei de la subsolul Catedralei mitropolitane este deschis zilnic iubitorilor de frumos şi tuturor celor care doresc să cunoască un crâmpei din istoria vieţii bisericeşti şi a artei religioase din zona Banatului. Acesta adăposteşte aproape 1.000 de obiecte de patrimoniu, între care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă şi pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă. Toate obiectele provin din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV, XVI, XVII şi XIX.

Comments are closed.