O capelă ridicată în amintirea eroilor Revoluţiei din Decembrie ’89 a fost binecuvântată la Timişoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989” din Timişoara a amenajat în cadrul sediului asociaţiei o capelă, în amintirea eroilor Revoluţiei din Decembrie ’89. Binecuvântarea sfântului locaş a avut loc joi, 23 ianuarie, în  prezenţa Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului şi a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepicopiei Timişoarei. Tototdată, la eveniment au participat reprezentanţi ai celorlate  culte şi confesiuni din oraşul de pe Bega, reprezentanţi ai autorităţilor locale, revoluţionari,oameni de cultură, dar şi rude ale celor căzuţi în Revoluţie la Timişoara.

Slujba de binecuvântare a capelei a fost oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial şi de la Catedrala mitropolitană. După slujbă,reprezentanţii celorlate culte şi confesiuni din Timişoara au înălţat câte  o rugăciune şi au rostite scurte alocuţiuni în semn de recunoştinţă faţă de jertfa celor care şi-au dat viaţa pentru credinţa, libertatea şi demnitatea poporului român.

În continuare, cei prezenţi au vizitat sălile de expoziţie ale Ascociaţiei „ Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989”, în cadrul cărora sunt prezentate o serie de fotografii, documente şi reviste, ce surprind momente importante din cadrul revoluţiei de la Timişoara.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990 cu scopul statutar de a cinsti memoria victimelor represiunii din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Din 1990 până în 1999 Asociaţia a realizat un complex memorial în Cimitirul Eroilor din Timişoara şi 12 monumente, ridicate în oraşul nostru în zonele represiunii din Decembrie 1989.

Începând cu anul 1996, în cadrul Memorialului funcţionează Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989.

Scopul declarat al asociaţiei este de a deveni, prin Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică, un mijloc operativ de informare referitoare la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România.

 În cadrul sediului asociaţiei, din  Str. Oituz Nr. 2/B, pot fi vizitate sala pentru documentare şi cercetare, sala pentru arhivare audio-video, arhiva pentru documente scrise şi presă, sălile expoziţionale (muzeul), biblioteca şi capela Eroilor Revoluţiei.

Comments are closed.