Pe întreg parcursul celor două zile de priveghere de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, numeroşi clerici şi credincioşi timişoreni, reprezentanţi ai istituţiilor publice locale şi ai celorlalte culte şi denominaţiuni creştine din oraşul de pe Bega au trecut pe la catafalcul Mitropolitului Nicolae Corneanu, pentru a aduce un pios omagiu şi a-şi lua rămas bun de la cel care a păstorit Biserica Ortodoxă Bănăţeană vreme de 52 de ani.
Slujbele religioase şi citirile din Psaltire nu au încetat la Catedrala Mitropolitană de când trupul neînsufleţit al Întâistătărorului Banatului a fost depus pe catafalc în mijlocul sfântului locaş. Credincioşi din întreg cuprinsul eparhiei, oameni de cultură şi apropiaţi ai Mitropolitului, cu toţii au înălţat rugăciuni pentru sufletul vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae. Îmbrăcat în toate veşmintele şi însemnele demnităţii arhiereşti, trupul Mitropolitul Nicolae a fost străjuit în permanenţă de clerici, monahi şi monahii, care au citit catisme din Psaltire, şi au săvârşit în răstimpuri slujbe de pomenire. Alături de aceştia, au oficiat slujbe de pomenire şi reprezentanţii Vicariatului Ortodox Sârb din Timişoara şi ai Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighetul Marmaţiei. Preasfinţitul Părinte Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Sârbe din Timişoara, prezent la Catedrala Mitropolitană, a transmis mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei. „Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae, ani buni la rând, a avut grijă şi de poporul drept credincios sârb şi de slujitorii săi din cuprinsul Episcopiei sârbe de Timişoara, fiind acela care a hirotonit preoţii sârbi, în vreme de restrişte, atunci când episcopii sârbi nu puteau veni în România, deoarece regimul comunist-ateu interzicea aceasta. Cu durere în inimă, noi toţi suntem alături de fraţii noştri, de Biserica Ortodoxă Română, de clericii şi credincioşii Mitropoliei Banatului şi ne rugăm Bunului şi Milostivului Dumnezeu să primească sufletul nobil al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în Împărăţia Sa!”.
Între oficialităţile locale care şi-au exprimat regretul pentru trecerea la Domnul şi au adus un omagiu Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit a fost dl. Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care a precizat următoarele: “Este un moment trist pentru timişoreni, pentru bănăţeni, un eveniment trist la nivel naţional. Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Nicolae a fost un om cu totul şi cu totul deosebit, un om care, în primul rând, a emanat, în toate împrejurările, bunătate cum mai rar se întâmplă, un om cult, care a ştiut să creeze armonie în jurul lui, a ştiut să se facă respectat nu numai în comunitatea ortodoxă, ci şi în rândul tuturor credincioşilor, de orice credinţă, din Timişoara, Banat, din România. Preocupările de promovare a ecumenismului îi sunt binecunoscute. Timişoara a devenit mai săracă prin plecarea la ceruri a Înaltpresfinţitului. Dumnezeu să-l odihnească!” – primarul Timişoarei Nicolae Robu.
Membru de onoare al Academiei Române din anul 1993, Mitropolitul Banatului a fost oagiat în aceste zile de numeroşi teologi, profesori şi personalităţi ai vieţii academice bănăţene.
“Sunt profund impresionat de trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Nicolae, mitropolitul Banatului, membru de onoare al Academiei Române. Am aflat cu tristeţe vestea de dimineaţă. Membrii Academiei Române regretă dispariţia eminentului teolog, eminentului om de ştiinţă, om de cultură, a spiritualului om care a fost Nicolae Corneanu şi care va rămâne pentru totdeauna în minţile şi inimile noastre. Cred că Dumnezeu îl va lua în grija sa, în paza sa, a fost un om care s-a dedicat în totalitate credincioşilor săi şi spiritualităţii poporului român. Aş fi preferat să îi mai scriu la 92 de ani, la împlinirea multor ani de arhipăstorire a Mitropoliei Banatului, dar, de data aceasta, ajungând sus în ceruri, trebuie să ne împăcăm cu gândul” – Ioan Păun Otiman, preşedintele Academiei Române, filiala Timiş.