Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, în zilele de 10-13 mai, mai mulți studenți din anul III de la Facultatea de Teologie din Timișoara, însoțiți de părintele lect. dr. Marius Florescu, au efectuat un pelerinaj în Sfântul Munte Athos.
După ce s-au închinat icoanei Axion estin, aflată în biserica Protaton din capitala Carea, pelerinii s-au îndreptat spre schitul Sfântul Nicolae din Kapsala. Aici viețuiesc mai mulți călugări români sub îndrumarea părintelui stareț Nicolae. În prezent, schitul este în plin proces de reconstrucție. Pelerinii au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica schitului, în dimineața zilei de sâmbătă 11 mai. Mai aproape de schit au vizitat și locul de închinare din biserica Axion estin, considerat locul originar al minunii cu rugăciunea închinată Maicii Domnului.
În ziua următoare, pelerinii timișoreni au vizitat mănăstirea Cutlumuș, unde, cu câteva secole în urmă, a fost stareț Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și chilia Sfântului Paisie Aghioritul de la Panaguda. Seara, teologii au poposit la mănăstirea Xenophont, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De asemenea, s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Grabnic ascultătoarea, din mănăstirea Dochiariu.
Ultimele opriri au fost la mănăstirea Vatoped și la schitul Sfântul Ipatie. La mănăstirea Vatoped, unde de asemenea a viețuit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, a avut loc procesiunea așezării la locul obișnuit a icoanei făcătoare de minuni Eleovrytissa, care este cinstită în Vinerea Luminată. Procesiunea a fost condusă de părintele stareț Efrem. La schitul Sfântul Ipatie pelerinii au fost întâmpinați de părintele stareț Ignatie, care le-a pus la suflet un cuvânt de folos duhovnicesc și de o parte din obște.
Întorcându-se, pe mare, la locul de plecare spre casă, studenții pelerini de la Timișoara, au mulțumit bunului Dumnezeu pentru clipele de bucurie duhovnicească trăite în Grădina Maicii Domnului.


















