Pomenirea luptătorilor anticomuniști la Timișoara

La 16 iulie 1949, autoritățile comuniste, în conformitate cu sentința nr. 1091/25 iunie 1949 a Tribunalului Militar Timișoara, au executat un prim lot de partizani anticomuniști condamnați la moarte, format din Spiru Blănaru, Petru Domășneanu, Romulus Marițescu, Petru Pușchiță și Ion Tănase.

Asemenea execuții au avut loc, din păcate, și în anii următori. În certificatele de deces, întocmite abia opt ani mai târziu, partizanii executați au fost trecuți ca fiind decedați din motive medicale, toţi în aceeași zi şi aproximativ la aceeași oră.

Ca în fiecare an, foștii luptători anticomuniști s-au adunat la Pădurea Verde, pentru a-i pomeni pe cei executați în mod criminal de către autoritățile comuniste. Astfel, Duminică, 16 iulie 2023, preotul Alin Cristian Scridon de la parohia Timișoara Pădurea Verde a oficiat slujba parastasului pentru cei împușcați în urmă cu zeci de ani.

La acest moment comemorativ au participat membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politic, filiala Timiș și ai Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan. Din partea acestor asociații au rostit alocuțiuni domnii Teodor Stanca, Gheorghe Ardelean și Petru Mirciov.

Monumentul de la Pădurea Verde – Timișoara, străjuit de o sfântă cruce, este placat cu 43 de plăci din granit negru, pe care sunt inscripționate numele membrilor grupurilor de rezistență anticomunistă, a celor executați chiar în Pădurea Verde, a celor care au murit în urma torturilor la care au fost supuși în închisorile comuniste, a sutelor de bănățeni care și-au găsit sfârșitul în apele Dunării sau pe frontierele cu sârmă ghimpată, răpuși de gloanțele cerberilor infernului comunist. Simbolizând mormântul celor fără de morminte, în fața acestui monument sunt omagiați toți frații români care au murit în confruntările cu forțele de securitate, în revoltele țărănești, în închisori, în lagăre și deportări.

Comments are closed.