Prima şcoală ortodoxă în Arhiepiscopia Timişoarei

    Joi, 6 septembrie, a avut loc la Timişoara deschiderea oficială a Şcolii “Antim Ivireanul”, prima şcoală ortodoxă din Timişoara.

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Centrului eparhial, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Universităţii de Vest din Timişoara, oficialităţi locale şi judeţene, preoţi din Arhiepiscopie şi părinţi ai copiilor înscrişi la această şcoală.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi a sfintei Mănăstiri Oaşa, Şcoala ortodoxă “Antim Ivireanul” şi-a deschis porţile, acesta fiind un proiect al Arhiepiscopiei Timişoarei în colaborare cu Asociaţia “Prologos”. Întâlnirea a debutat cu un Te Deum oficiat de preoţii delegaţi de la Centrul eparhial şi de la Catedrala mitropolitană din Timişoara, apoi a fost urmat programul “Şcoală după şcoală”, unde copiii prezenţi au luat parte la diferite activităţi creative. Şcoala oferă posibilitatea de a opta doar pentru programul “Şcoală după şcoală” adresat elevilor clasei pregătitoare şi claselor I-IV, atât pe parcursul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor şcolare.

“Este pentru noi astăzi o zi deosebită deoarece, cu binecuvântarea IPS Nicolae şi a PS Paisie Lugojanul, am ajuns la o nouă etapă dintr-un proiect educaţional ce a debutat în anul 2009 cu înfiinţarea Grădiniţei Troiţa. Şcoala reprezintă o nouă etapă, la fel de importantă, care acum se deschide pentru a-i primi pe cei care vor veni la clasa pregătitoare, dar şi pentru cei din clasa I. Un rol important l-au avut şi părinţii copiilor înscrişi, care au crezut în acest proiect şi îl susţin pe mai departe. Şi credem că printr-un parteneriat Familie -Biserică – Şcoală putem deveni o comunitate mai apropiată de Dumnezeu şi implicit o societate mai bună. Această idee centrală ce stă la baza Şcolii “Antim Ivireanul” pune în valoare învăţătura Sfinţilor Părinţi, pentru ca acei mici să-şi iubească familia, Biserica şi pe Domnul nostru Iisus Hristos”, a declarat pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Şcoala “Antim Ivireanul” este proiectul mai multor oameni de bine, parteneri, parohii timişorene, comunitatea romano-catolică din Bavaria prin Fundaţia Renovabis. “Considerăm că relaţia cu autorităţile a fost una benefică, întrucât clădirea şcolii este a Primăriei Timişoara, motiv pentru care le mulţumim pe această cale”, a specificat pr. Cristian Pavel, consilier social la Centrul eparhial.

“Felicit pe cei implicaţi în acest proiect deoarece într-un timp relativ scurt au amenajat acest spaţiu cu tot ceea ce este necesar pentru desfăşurarea procesului educaţional. Dorim ca Biserica să se implice în cât mai multe domenii ale vieţii comunităţii din care facem parte, astfel încât să putem să beneficiem cu toţii de ceea ce înseamnă bine şi frumos”, a precizat Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş.

“Vrem ca aceşti copii să devină oameni oneşti, responsabili, serioşi, mărturisitori, căci pentru a schimba un lucru în bine este nevoie să se schimbe mai întâi pe ei înşişi”, a declarat Ciprian Buzner, preşedinte al Fundaţiei Prologos.

Comments are closed.