Protopopul Cornel Pleșu a trecut la Domnul (1929-2016)

prota Cornel PlesuAstăzi, 8 august, la Parohia Timișoara Viile Fabric, cu hramul „Sf Apostoli Petru și Pavel” a avut loc slujba de înmormântare a părintelui protopop Cornel Pleșu. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului slujba înmormântării a fost oficiată de pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial bisericesc, alături de părinții protopopi Ioan Bude și Gheorghe Sutac, precum și de numeroși preoți.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele protopop Ioan Bude, iar părintele Marius Sfercoci a dat citire mesajului Înaltpreasfinției Sale, adresat familiei îndoliate, clerului și credincioșilor prezenți. După oficierea slujbei de prohodire, trupul neînsuflețit a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Eroilor, Timișoara.

***

Protopopul Cornel Pleșu s-a născut în anul 1929, în data de 9 ianuarie, în satul Fibiș din câmpia Banatului, din părinții Vasile și Sofia. Împreună cu fratele său mai mare, Vasile, au fost bucuria părinților în zilele copilăriei petrecute în sânul familiei sale creștin ortodoxe din Fibiș. A absolvit cursurile școlii primare din sat, iar apoi, cursurile Liceului teoretic din Timișoara, pe care le-a absolvit cu rezultate foarte bune. Pentru o scurtă perioadă de timp a predat matematica la școala din Alioș. La îndrumarea tatălui său, a urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, pe care le-a absolvit în anul 1955. Fiind o perioadă foarte dificilă pentru țară, a fost nevoit să se întrețină singur la facultate și, pentru scurt timp, a lucrat ca bibliotecar al Institultului din Sibiu. După absolvirea facultății s-a căsătorit cu Doina, originară de pe Târnave, din comuna Mihalț, județul Alba, fiind hirotonit ca preot în anul 1955 și a fost repartizat în satul Țela, pe Valea Mureșului, unde s-a născut singurul băiat, Pleșu Cornel jr.

După 3 ani, a revenit în satul Fibiș, unde a păstorit comunitatea timp de 14 ani. Datorită osârdiei depuse în satul natal, a fost remarcat de conducerea Arhiepiscopiei Timișoarei și i-a fost propusă funcția de conducător al oficiului protopopesc Timișoara de către vrednicul de pomenire, Înaltpreasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe care a acceptat-o.

Timp de 23 de ani și-a îndeplinit cu conștinciozitate activitatea administrativ gospodărească din protopopiat. Într-o perioadă, când în România se dărâmau biserici, părintele protopop Cornel Pleșu a reușit să obțină aprobările necesare pentru construirea unor lăcașuri de cult în protopopiat și să ajute la înălțarea acestora.

De asemenea, a construit noul sediu al protopopiatului Timișoara și a promovat preoți tineri și de valoare în parohiile protopopiatului, fiind pentru mulți ca un părinte duhovnicesc. În aceeași perioadă, cât a fost conducătorul oficiului protopopesc Timișoara, a slujit și ca preot al parohiei Timișoara Cetate, la Catedrala Mitropolitană.

În anul 1993 a fost lovit de o paralizie temporară, din care și-a revenit total, însă doi ani mai târziu, boala a recidivat, fiind obligat să se retragă din funcția deținută.

După o perioadă de îndelungată suferință, de peste 20 de ani, în care familia i-a fost alături, a trecut la cele veșnice pe data de 6 august a.c., la vârsta de 87 de ani, în ziua praznicului Schimbării la Față, când a primit și ultima sa Împărtășanie.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

DSC_0702 (Large)

DSC_0701 (Large) DSC_0705 (Large) DSC_0706 (Large) DSC_0711 (Large) DSC_0712 (Large) DSC_0716 (Large) DSC_0719 (Large) DSC_0720 (Large) DSC_0721 (Large) DSC_0727 (Large) DSC_0733 (Large) DSC_0735 (Large)

 

Comments are closed.