Sărbătoare în comunitatea ucrainienilor ortodocşi din Banat

Duminică, 23 septembrie, comunitatea ucrainienilor ortodocşi din Banat a îmbrăcat straie de sărbătoare. Credincioşii ucrainieni din parohia Soca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj, jud. Timiş, au sărbătorit sfinţirea bisericii parohiale, închinată praznicului Naşterii Maicii Domnului.

Slujba de sfinţire a bisericii a fost oficiată de către delegatul Prea Fericitului Părinte  Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop- vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoţi ucrainieni, condus de pr. protopop Ioan Piţura, vicarul general  al Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighet. Cu acest prilej, noua biserică a primit din partea Patriarhului României un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ.

“ Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, ştiind că sunteţi o comunitate evlavioasă, credincioasă, a acordat un al doilea hram acestei sfinte biserici, un sfânt care aparţine neamului dumneavoastră prin naştere, dar care aparţine Bisericii întregi prin naşterea cea duhovnicească, prin viaţa sa sfântă şi prin rugăciunile care le face înaintea lui Dumnezeu, pentru toţi oamenii, şi anume, hramul Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, din Poltava Ucrainei, care după  ce a călătorit în pelerinaje la Muntele Athos şi prin alte locuri din lumea aceasta, şi-a sfinţit viaţa în mănăstirea Neamţului din Moldova”, a precizat Preasfinţitul Varlaam.

După slujba de târnosire, Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. La eveniment au participat oficialităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi ucrainieni atât din Banat, precum şi din Maramureş. Din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după Sfânta Liturghie Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a oficiat slujba de hirotesie întru iconom stavrofor a preotului Cristian Vasile Ardelean, parohul bisericii din Soca, drept răsplătire pentru râvna şi eforturile depuse împreună cu enoriaşii încredinţaţi spre păstorire, în ridicarea noului lăcaş de cult şi consolidarea vieţii religioase din această zonă. Totodată, Ierarhul a înmânat numeroase diplome şi distincţii oferite de Patriarhul României celor care au sprijinit iniţiativa părintelui paroh şi au contribuit la înălţarea sfintei biserici şi a casei parohiale. În finalul slujbei, Preasfinţia Sa a transmis tuturor credincioşilor prezenţi binecuvântarea şi felicitările Părintelui Patriarh, pentru dragostea şi dăruirea lor faţă de Biserica lui Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral “ Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condos de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

Biserica parohială din Soca, jud Timiş a fost contruită între anii 2002- 2007, iar pictura Altarului a fost executată între anii 2007- 2009. Lucrările de construcţie a sfântului lăcaş au fost finalizate datorită strădaniei preotului paroh Cristian Vasile Ardelean, a membrilor Consiliului Parohial şi a jertfelniciei credincioşilor, dintre care s-au remarcat Vasile Bileac şi Cornel Toţa, primarul comunei Banloc.

Comments are closed.