Schitul Sfântul Ierarh Nicolae

Hram:  Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie) şi Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (15 septembrie)
Adresa:  Blv. C.D. Loga nr. 5, reşedinţa mitropolitană, Timişoara, judeţul Timiş
Telefon:  0256/491195
Stareţă :  monahia stavroforă Mihaela Popan
Schit de maici:  11 vieţuitoare (viaţă de obşte).

În centrul Timişoarei, în reşedinţa Mitropoliei Banatului – care a luat fiinţă în anul 1947 – şi-a adus mereu contribuţia specifică o comunitate de monahii, care prin lucrarea lor, au ajutat şi ajută la buna desfăşurare a vieţii bisericeşti în ansamblul ei.

Acelaşi spaţiu adăposteşte încă din anul 1972, pe lângă clădirile administrative, o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” (după ce mai înainte a purtat hramul „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie”), adusă din satul Hodoş – jud. Timiş.

După cum istoriseşte hrisovul din pronaos, această biserică, declarată monument istoric, datează, probabil din secolul al XVIII-lea, şi a apartinut satului Hodoş, judeţul Timiş. Construită din bârne de stejar şi acoperită cu şindrilă, ea a suferit în decursul vremii degradări, ceea ce a impus tencuirea pereţilor în interior şi exterior.

Întrucât în sat a fost construită o altă biserică de cărămidă, cea din lemn – rămasă la marginea satului – a fost părăsită. Nu se cunoaşte să fi fost împodobită cu pictură. Doar iconostasul, din lemn de brad, a fost zugrăvit modest, din el nepăstrându-se nimic.

În anul 1970, conducerea Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului a hotărât s-o aducă în parcul reşedintei mitropolitane din Timişoara. Lucrările de desfacere şi reconstruire s-au încheiat în anul 1971. Cu acest prilej, i s-au adăugat instalaţia electrică şi încălzirea centrală. Totodată, apelându-se la meşterul Filimon Moraru din Sânandrei-Simeria, i s-au confecţionat: un iconostas nou, din stejar, candelabru, sfeşnice, tetrapoade şi aplice. Acelaşi, a executat sculpturi pentru împodobirea interiorului. Concomitent, a fost dotată cu cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Iconostasul şi peretii interiori au fost împodobiţi cu 33 de icoane vechi pe lemn şi sticlă, colectate de la biserici din eparhie.

Târnosirea bisericii a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la 4 martie 1972, cu prilejul împlinirii a 10 ani de arhipăstorire în Eparhia Timişoarei şi Caransebeşului. De atunci, biserica a servit pentru oficierea la diferite ocazii, cum ar fi: primiri oficiale, întrunirea Sinodului mitropolitan şi a Adunării Eparhiale, slujba dinaintea cursului festiv şi depunerea jurământului de către absolvenţii de Teologie, ierurgii şi slujbe comemorative pentru nevoile personalului de la reşedinţă şi de la Centrul eparhial ş.a.

Permanenţa Consiliului Eparhial, întrunită în şedinţă de lucru marţi, 19 aprilie a.c., luând în considerare faptul că la reşedinţa mitropolitană există deja o comunitate de monahii, cu viaţă de obşte şi o biserică pentru programul liturgic corespunzător, a hotărât înfiinţarea, începând cu data de 1 mai, a schitului de monahii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, având sediul în Timişoara, b-dul C.D. Loga nr. 5.

Aceeaşi hotărâre a rânduit în ascultarea de stareţă a schitului nou creat, pe P.Cuv. monahie stavroforă Mihaela Popan, vieţuitoare de peste 30 de ani la reşedinţa mitropolitană.

Comments are closed.